Румен Гълъбинов за novini.bg: Инфлацията затяга примката около врата на потребителя в България

  • 16 септември 2021 11:05

  • 2205
  • 0
Румен Гълъбинов за novini.bg:  Инфлацията затяга примката около врата на потребителя в България
© личен архив, булфото

За галопиращия ръст на цените на всички стоки и услуги у нас, за бюджета и неговите актуализации и за продължаващите икономическа, политическа и здравословна кризи, коментира пред novini.bg независимият финансов експерт Румен Гълъбинов.

Инфлацията започва бавно и продължително да затяга примката около врата на потребителя в България.

Актуализацията на бюджета мина, но останаха много неща, които ще трябва да бъдат разгледани и приети от следващото Народно събрание.

Твърде вероятно е в края на годината да има доактуализация на бюджета за 2021 година, комбинирано с изготвянето на проектобюджета за 2022 година и макрорамката за следващите 3 години.

Влизаме в есенно-зимния период с постоянно нарастващи цени,

а ни застигна новата Делта вълна на коронавируса, макар и с по-малко рестрикции в икономиката.

Дано не се стигне до нов локдаун, защото има известни рискове, свързани с това, че поради настоящата епидемиологична обстановка, бихме могли към края на годината да влезем отново в рецесия.Предизвикателствата остават и за следващото правителство, включително контролът на инфлацията, компенсационните и антикризисните мерки.

Фискалната политика е възможно да абсорбира инфлационния шок от покачащите се цени на тока и газа чрез подходящи мерки за доходите и за енергийната бедност.

За България процесът на догонване вероятно ще доведе до положителни диференциали на инфлацията, тъй като БВП на човек от населението и ценовите ни равнища все още са под тези в Еврозоната.

През следващите години, за да се избегне натрупването на прекомерен натиск върху цените и на макроикономически дисбаланси, икономиката ни трябва да бъде подкрепена с подходящи политики на реформи.

Пандемията COVID-19 предизвика най-бързото и всеобхватно свиване на глобалната бизнес активност досега, като последиците все още не са изцяло преодолени.

С кризите, които ще се увеличават, не на последно място и поради изменението на климата, успехите и провалите в отговор на пандемията трябва да послужат като уроци за в бъдеще.

Аделина Делийска
2205 0

Свързани новини

Водещи новини