Експерти на РИОСВ-Шумен извършиха проверка на преливаща помпена станция

  • 15 септември 2021 11:39

  • 155
  • 0
Експерти на РИОСВ-Шумен извършиха проверка на преливаща помпена станция
©

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен извършиха незабавна проверка на "фекално езеро" в шуменския квартал "Дивдядово", във връзка с публикации в електронни медии за "наличие на езеро от фекалии, заради преливаща помпена станция", съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

Установено е, че има преливане на отпадъчни води от черпателния резервоар по бетонираната част на площадката на Канализационната помпена станция в кв. "Дивдядово". Тези води - два потока от битово-фекалните отпадъчни води от квартала и дъждовни води, се събират в околовръстната бетонова канавка и се изливат в яз. "Соара".

МОСВ: Няма опасност за екологичното равновесие на язовир „Ивайловград“

Взети са за анализ четири водни проби - три от повърхностни и една от отпадъчни води.

В хода на проверката, с писмо от ВиК-Шумен са информирали екоинспекцията и Басейновата дирекция "Черноморски район" за възникнала аварийна ситуация на помпената станция.

Дадено е предписание на местното ВиК да бъде преустановено изтичането на отпадъчни води към язовира. До края на деня трябва да се отстрани и аварията, а в рамките на един месец - да се предвиди техническа възможност, в случай на аварийна ситуация, водите да се отвеждат до Пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен.
 

Калина Христова
155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини