БЛС за отстраняването на проф. Балтов: Перфектен лекар, какви са причините за уволнението?

  • 14 септември 2021 10:05

  • 816
  • 9
БЛС за отстраняването на проф. Балтов: Перфектен лекар, какви са причините за уволнението?
© БНТ

Със сигурност, уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества. Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лекар, дори когато беше директор на "Пирогов" не престана да оперира и да бъде търсен от своите пацеинти. Това заяви пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на БЛС след като вчера стана ясно, че проф. Асен БалтовАсен БалтовПроф. д-р Асен Георгиев Балтовзпълнителен е директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от м. Февруари е уволнен от "Пирогов".

Д-р Маджаров подчерта, че е много важно максимално бързо да разберем какви са истинските причини да се освободи най-голямата болница за спешна помощ у нас от най-добрия си лекар ординатор. Би било добре за обществото да чуем истинските мотиви за това, допълни той.

Уволнението на проф. Асен Балтов предизвика лавина от възмущение

Д-р Маджаров коментира ситуацията в спешния център за медицинска помощ във Видин, където санитарите се готвят за гладна стачка заради неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия.

Категорично няма разграничаване на лекари от санитари при получаването на ДМС за работа на първа линия, категоричен е той.

Вероятно става въпрос за някакъв проблем с местното управление на спешната помощ. Чух и министъра, който каза, че от МЗ нямат проблем, а хората твърдят, че цяла зима не са получавали допълнителни средства. Според мен, в рамките на дни министър Кацаров трябва да разбере какво се случва и да предприеме мерки.

Санитари от Спешна помощ във Видин обявиха щафетна гладна стачка

Пред БНТ санитарите обясниха още, че се налага да посрещат пациенти с различни болести, включително и такива COVID-19, но нямат време да поставят предпазни облекла, налага се и да перат защитните си костюми, които са за еднократна употреба.

Към настоящия момент това граничи с престъпление, категоричен е д-р Маджаров. Целият свят е залят със защитни облекла, България също и за мен това е необяснимо, допълни той.

Председателят на БЛС коментира актуализацията на бюджета и предвидените пари за здраве след нея. Тези пари, записвайки се по редовете на отделните дейности, когато ние се срещнем с ръководството на НЗОК ще можем да преговаряме те да бъдат насочени по най-добрия начин, смята председателят на БЛС.

Не бива да се съсредоточаваме само в ковид, тази година се надявам да насочим повече средства за тези, които са недооценени от години. Пулмологичните и детските пътеки трябва да бъдат повишавани още, за да достигнат баланса, който са изгубили през годините. Има и други пътеки разбира се, ние сме изготвили една таблица за това, обясни д-р Маджаров.

Той допълни, че БЛС вече се подготвя за новия Рамков договор за следващата година.

От БЛС се обявиха категорично против гласуваната актуализация на бюджета на НЗОК

Задължително трябва да вървим към насочване на средства към тези невралгични точки, за които говорим, за нефинансираните специалности - педиатрия, инфекциозни болести, почти всички, свързани с неоперативна дейност, допълни д-р Маджаров.

Относно четвъртата вълна ковид вълна, той заяви:

За съжаление, лекарите бяха въвлечени в това политическо противопоставяне, тези разговори за и против ковид достигнаха до степен, че ако вярваш си част от една политическа сила, ако не вярваш - в друга. Това е усещането, така се раздели обществото. Това доведе и до факта, че сега като че ли, всеки лекар, който говори за ковид или че работи на първа линия, се разглежда не с това уважение, с което работехме миналата година.

По темата дали поставянето на ваксини трябва да стане задължителни, той коментира:

Изкусително е - иска ни се да го наложим с лека ръка, но в нашата държава е трудно, защото всеки опит за задължителност води до усещането, че някой се опитва да ни налага тоталитарни методи. Аз лично не вярвам, че може да се стигне до някакво по-голямо убеждаване.

Д-р Маджаров обаче смята, че тези, които имат някакви специфични задължения в своята работна среда, трябва да бъдат ваксинирани, тъй като там няма никакво основание някой да се оплаква от принуда. Като пример той посочи лекарите от хирургичните специалности, които повече от 20 години се ваксинират срещу Хепатит Б, защото така пазят околните.

Радина Лазарова
816 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.09.14 | 12:28

9
Протестоидиотите, начело с Радев се превръщат в инквизиция.Много скоро ще се наложи да търсим политическо убежище.

2021.09.14 | 11:19

8
Балтов да не се е возил в джипката, а да си е гледал болницата.

2021.09.14 | 10:29

1
ПРИЧИНИТЕ СА САМОУПРАВСТВО. ПОРОМАНСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН И РАЗСЛЕДВАН ЗА САМОУПРАВСТВО И КОРУПЦИЯ.

2021.09.14 | 11:18

7
Балтов да не се е возил в джипката, а да си е гледал болницата.

2021.09.14 | 10:50

2
Като е перфектен, какво го мислите. Перфектен значи, че Фандъкова ще го назначи в общината ли? Или ще отиде в провинцията за 1600 лв.?

2021.09.14 | 11:17

6
На границата има нужда от лекари
Моля

2021.09.14 | 10:58

3
Вместо да се чудите, защитете го! Иначе ще ви "отстрелят" един по един.

2021.09.14 | 11:16

5
От кое да го защитят, от това че не си е вършил работата, а се е возил в джипката.

2021.09.14 | 11:15

4
Вози се в джипката,не му е там мястото. Лекар без морал пред нацията

Добави коментар

Водещи новини