Мария Габриел и кралицата на Испания откриха Панаира на книгата в Мадрид

  • 10 септември 2021 14:30

  • 438
  • 1
Мария Габриел и кралицата на Испания откриха Панаира на книгата в Мадрид
©

Българският еврокомисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова и испанската кралица Летисия откриха 80-ото юбилейно издание на Панаира на книгата в Мадрид, който обединява над 1000 автори и творци,  300 книжни щанда и хиляди посетители. Той е място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти.

Гостуваща държава на престижното събитие е Колумбия, което съвпада с честването на стогодишнината на Мануел Сапата Оливела - един от най-важните представители на колумбийската литература. От днес до 26 септември, всички любители на книгата ще могат да посетят парка Ел Ретиро, за да се насладят на културното многообразие, на най-добрите заглавия и най-новите публикувани творби на автори и издатели.

„След трудните моменти на пандемията, Панаирът на книгата в Мадрид е среща на автори и читатели, даваща сила за успешното възстановяване на сектора. Новите технологии не могат да заменят този контакт и емоция предадени чрез творчеството и интереса към него. Осигуряване на по-широк достъп на читателите до богатството, което книгоиздаването предлага като най-голямата културна индустрия в Европа и подкрепата за сектора за сред водещите ни цели”, заяви Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

По време на обиколката на панаирните книжни щандове, българският еврокомисар обсъди с книгоиздатели и автори предизвикателствата пред книгоиздаването и възможностите пред сектора, свързани с използването на най-новите технологии в издаването на книги, разпространението и четенето.  Сред новостите на програмата Творческа Европа е секторната подкрепа за авторите и книгоиздаването. Панаирът на книгата е заключителното събитие от двудневната визита на българския комисар в Испания, във фокуса на която бяха теми като културата, образованието, спорта, повишаването на капацитета за иновации във всички региони на Европа.

Борислава Борисова
438 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Фончо 1

2021.09.10 | 14:54

1
Боли ме хуя за испанската ромка,а марио габриел съм и брал лайката.

Добави коментар

Водещи новини