Първан Симеонов: В България смъртността винаги е била една от най-високите в света

  • 10 септември 2021 13:19

  • 2544
  • 0
Първан Симеонов: В България смъртността винаги е била една от най-високите в света
© личен архив, булфото

Коментар на д-р Първан Симеонов, преподавател по политология в СУ, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" и част от екипа на института по социология "Иван Хаджийски".

Ами, хипотезата ми от преди десетина дни се потвърди. Ръстът на случаите спря. Просто вижте графиката. Преди всякакви мерки! Какви са вероятните причини - ще пиша скоро; те са елементарни.

Колкото и по медиите да ви плашат. Колкото и плашливи хора да пропагандират неприсъствено обучение. Колкото и по телевизиите да говорят за "сериозен ръст" спрямо вчера - без да схванат, че в почивните дни отчитането е ниско и това винаги дава измамно усещане за скок в началото на работната седмица (обикновено това се съобщава в медии във вторник, но този път е в сряда - заради почивния поденеделник).

Дали това е стъпало по пътя нагоре

(който може да се ускори от присъствената учебна година), или е плато, след което идва път надолу - това още не знаем. Но логиката казва, че е може би е второто. Разбира се, този вирус отдавна доказа, че следва най-вече собствената си логика. А не толкова нашата.

А логиката на вируса явно не е и толкова сложна: естествено насищане, саморегулация на хората заради страх и начало на спад, няколко седмици след всеки ръст.

А мерките само допълват ефекта, без да са решаващи.

Така стана и в трите сериозни вълни досега - основните мерки дойдоха едва след спирането на растежа.

Но колкото и да не са решаващи, мерките помагат - спазвайте ги! България се справя добре, с меки мерки - нека не даваме повод за втвърдяване. И да, знам, че вероятно над два милиона и половина у нас са го прекарали, а над милион имат пълна ваксинация (може би само частично съвпадат), но ваксинирайте се! Ако вашите лекари не са против, значи вероятно нищо не губите с ваксинацията. Да, знам, че това явно са ваксини, за които още знаем малко, но недоверчивостта понякога е по-лош съветник от ентусиазма.

За пореден път призовавам да се спре с опорката "висока смъртност" - в България смъртността винаги е била една от най-високите в света: бедно, старо, разслоено, гетоизирано общество, с болничен бизнес вместо истинска здравна система. За високата смъртност винете политиците от последните тридесет години (поне), а не вируса. А още по-малко - народа си.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2544 0

Водещи новини