С финансиране от МРРБ ремонтират над 20 улици в община Белово

  • 07 септември 2021 15:50

  • 386
  • 0
С финансиране от МРРБ ремонтират над 20 улици в община Белово
© Булфото (архив)

Над 20 улици ще бъдат основно ремонтирани в община Белово със средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ на база сключено споразумение. Това е станало известно на среща на министър арх. Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 с кмета на общината инж. Костадин Варев, съобщиха от министерството.

Общо 1,6 млн.лв. са предвидените средства за благоустрояването на 15 улици село Момина клисура, 5 в общинския център Белово и една в село Аканджиево. Кметът Костадин Варев е посочил, че споразумението с МРРБ е от 2019 г., като до момента общината със собствени средства е успяла да подмени водопроводите под улиците, предвидени за ремонт. Със съгласието на министър Комитова срокът на споразумението ще бъде удължен, за да може обектите да бъдат завършени с нови настилки и съпътстващи съоръжения. Очакванията са до края на годината да бъдат готови десет от улиците, а останалите през следващата година.

Били са обсъдени и въпроси, свързани със състоянието на ВиК мрежите в общината и възможностите, които се откриват пред местната администрация от решението й да се включи към ВиК Асоциацията в област Пазарджик. "По този начин общината ще има достъп до европейско финансиране, за да подменя старите водопроводни и канализационни мрежи, които са от 50-те години на миналия век", е посочила министър Комитова. Според нея водата е стратегически отрасъл от първостепенно значение, като местната и централна власт, без значение от политически пристрастия, трябва да се възползват максимално от всички възможни източници за финансиране, защото нуждите са огромни. Кметът е потвърдил, че заради старите тръби 7 от 9-те населени места в общината са на воден режим през летните месеци. За модернизиране на ВиК мрежите в общината са нужни над 50 млн.лв.

На срещата са били коментирани и казуси около изработването на Общия устройствен план на общината, както и ремонта на главния път Пазарджик-Костенец в чертите на Белово.

Влагат се над 180 000 лева в ремонт на три улици в Попово

Константин Тодоров
386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини