Патриарх Неофит: Обществото ни е водено от духа на разделението

  • 06 септември 2021 15:38

  • 1406
  • 5
 Патриарх Неофит: Обществото ни е водено от духа на разделението
© Булфото (архив)

„В деня на Съединението на славната ни Българска държава се обръщаме към всички вас с отеческа обич и искрен поздрав. Сърцата ни се изпълват с радост и вълнение при спомена за това родолюбиво дело. Преди 136 години, с Божия помощ нашите предшественици, които обединени от вярата, доброто и надеждата за светло бъдеще на идните поколения, обединиха народа и успяха да се преборят и съберат границите на Отечеството ни, като съединиха разделения по територия, но не и по дух - единен български народ. „Съединението прави силата” - емблематични слова, за които положиха душите си и отдадоха живота си безчет знайни и незнайни родолюбиви българи. Това казва Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на в обръщението си към българите за Съединението на България.

„В наши дни, като че ли заветните думи на предците ни са само една златна сентенция украсяваща входа на емблематичната за държавата и народа ни сграда - Народното събрание. Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението. Все повече се отдалечаваме от заветните поучения на Св. ап. Павел, който ни наставлява да няма помежду ни разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл (1 Кор. 1:10), за да бъдем всички едно (Йоан 17:21), така, както Господ Иисус Христос молеше Небесния Си Отец. Непреходни са думите на Спасителя: „Всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части, една против друга, няма да устои” (Мат. 12:25), без обединение и единомислие”, подчертава Негово светейшество, цитириа от НОВА ТВ.

Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на казва, че „в празничния ден сме призвани не само да отдадем почит и благодарност към всички, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си, в това, което се случва в съвременното ни общество - дали това е духът на единството и Съединението или е духът на разединението?!”.

Фандъкова: Поклон пред святото дело на героите на Съединението и Сръбско-българската война

„Всесърдечно молим Всеподателя на всички блага Господ Иисус Христос - духът на единството никога да не оставя обичния ни български народ, държавата и обществото, така, както всякога и Светата ни Българска православна църква се стреми и ратува за единение и просперитет на народа и на скъпата ни Родина България!", добави той

"Обични в Господа братя и сестри, нека изкореним силите на разединението в общественото ни съзнание и като имаме пред очи примера на нашите предшественици, които обединени от вярата, надеждата и любовта, извоюваха в далечната 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нека и ние в единомислие, разбирателство и мир помежду си да градим славната ни държава на духа", посочи още той.

Драгоценно е нашето народно и църковно единство! Единствено със силна вяра, упование и молитвено прибежище в Бога, ще оделотворим единението на народа, и чрез усилията на всекиго от нас, ще запазим благословената ни Родина чиста и свята такава, за каквато се бориха и ни я завещаха нашите предци! Бог да пази България! Честит и благословен празник! За много години!”, отправя благослов към българския народ Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

Валери Зайцев
1406 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.09.06 | 18:54

5
ТОЗИ Е АГЕНТ НА ДС С АГЕНТУРНО ИМЕ СИМЕОНОВ.СРАМ ЗА БПЦ!!!

2021.09.06 | 17:17

4
И този го научиха на езика от Банкя
Стеф

2021.09.06 | 16:16

3
Всеки ден минавам край Александър Невски София. Но не влизам, заради разказите на ваш служител. Там. Вие сте без подомни крадци. Меко казано. Да
Стеф

2021.09.06 | 16:13

2
Знам. Няма да получа отговор. Защото знам имена и случаи. И видео.
Стеф

2021.09.06 | 16:12

1
Знам. Няма да получа отговор. Защото знам имена и случаи. И видео.

Добави коментар

Водещи новини