Иранското посолство: За разлика от САЩ, ние не се занимаваме с тероризъм

  • 02 септември 2021 11:50

  • 428
  • 1
Иранското посолство: За разлика от САЩ, ние не се занимаваме с тероризъм
© Getty Images (архив)

Фалшификация и конспирация е докладът на ЦРУ за готвен от ирански спецчасти терористичен акт в България. Това заявиха в своя позиция от посолството на ислямската република.

В края на август стана ясно, че в обновения доклад на американското разузнаване за терористичните организации по света е написано, че Ислямската революционна гвардия е планирала атентат на наша територия, но той е бил осуетен – подобно на готвени атаки и в ред други страни.

Доклад на ЦРУ: Ирански спецчасти са планирали терористичен акт в България

Според иранското посолство документът е „смесица от фантазия и фалшиви обвинения, които никога не са документирани и българските власти не са потвърдили тези твърдения“.

Ислямска република Иран отхвърля и осъжда тероризма и екстремизма във всичките му форми и по същество се смята за жертва на тероризма и в борбата с тероризма и екстремизма e понесла големи разходи и ще остане твърда в този път, пише още в позицията, изпратена до Novini.bg, като в нея се подчертава, че „тероризмът е не само инструмент на американската външна политика, но и един от най-важните стълбове на външната политика на този режим''.

В американския доклад се отбелязва, че Ислямската революционна гвардия работи и с партньорски организации като "Хизбулла", чието военно крило беше посочено от главния прокурор Иван Гешев като отговорно за атентата на бургаското летище "Сарафово" през 2012 г.

Девет години от атентата на летище "Сарафово"

В документите по делото и в задочно произнесените присъди на първа инстанция обаче името на групировката отсъства.

Novini.bg
428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
popche

2021.11.29 | 17:56

1
ако беше хубаво при вас нямаше да бягате в европа и щатите/примати/

Добави коментар

Водещи новини