Около 1300 незаконни сметища са регистрирани на територията на страната

  • 01 септември 2021 20:58

  • 491
  • 0
Около 1300 незаконни сметища са регистрирани на територията на страната
© bulphoto (архив)

Около 1300 незаконни сметища сме регистрирали на територията на страната. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В в рамките на парламентарния блиц контрол в Комисията по околната среда и водите.

Той отбеляза, че са направени 113 проверки, издадени са 47 акта и са глобени 17 кметове. "Това е системен проблем. От таксите смет кметовете могат да плащат само сметоизвозването и сметосъбирането, нямат никакви средства, за да чистят незаконни сметища, да си правят сметища за строителни отпадъци", коментира министърът.

В Пловдив се борят с незаконното сметище в "Столипиново"

По думите му е парадоксално, че държавата няма никакви отговорности по отношение на незаконните сметища, всичко е прехвърлено на местните власти и на операторите, които генерират отпадъци. Според него трябва да се създаде екополиция, която да се занимава с проблема с незаконните сметища. На въпрос за Оперативна програма "Околна среда" министърът посочи, че като цяло тази програма върви най-бавно от всички оперативни програми по процент на усвояемост.

Заместник-министър Ренета Колева съобщи, че са обявени процедури за 143 процента от бюджета по програмата, договорите са за 110 процента, а платените суми към настоящия момент са 45 процента, като 34 на сто са верифицираните средства. Тя отбеляза, че са идентифицирани четири изключително рискови проекта, като два от тях са на Столичната община - единият е за доставка на трамваи, а другият е за изграждане на инсенератора за изгаряне на RDF.

Проблемите с двата проекта, по думите й, са свързани със съдебни процедури.

Мая Йорданова
491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини