Проф. Минеков: Щетите от COVID за културата са ужасяващи

  • 01 септември 2021 09:43

  • 32998
  • 0
Проф. Минеков: Щетите от COVID за културата са ужасяващи
© Кадър - Нова телевизия

„Предложените мерки от главния държавен здравен инспектор се приемат и отхвърлят. Почти няма значителни щети върху заплатите на работещите в театрите. Иначе щетите към държавата са ужасяващи. Приходите са силно намалели и държавата покрива една огромна загуба от близо 20 млн. лева за миналата година”. Това каза в ефира на Нова телевизия министърът на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си.

Той коментира и дали е реалистично предложението театрите, например, да работят, като допускат само ваксинирани и персоналът също е имунизиран.

„За това не е нужна кой знае каква алгебра. Представете си процента на ваксинирани. Представете си процент от процента на ваксинираните, който ще пожелае да отиде на театър, кино или в опера. Трябва да се измисли вариант, който да бъде като донякъде миналогодишния, но не с тази огромна загуба”, уточни проф. Минеков.

По думите му опасността не е само по отношение на публиката. „Спомням си, че миналата година тя беше ограничена. Целият състав, който е на сцената, той не беше на 50% - какво правим с тези, които работят там. За трупата трябва също да се помисли. Какво правим с тези, които произвеждат този артефакт. Как репетират - през компютър, интернет?”, добави той, като допълни, че по-строгите ограничителни мерки нанасят щети на културата.

Велислав Минеков: Собствеността върху острова Свети Кирик ще бъде прехвърлена на община Созопол

„Държавата не е добър стопанин, когато се управлява от крадци и мошеници. Това беше причината и за миналогодишните протести, в които участвах от сърце. Това е само един от паметниците на разрухата, който имаме. Не съм очаквал, че мога да срещна толкова щета в цялата страна. Видях неща, които са потресаващи”, каза той.

Относно средствата за бъдещето на острова, проф. Минеков каза, че до момента е имал две срещи с посланика на Франция. „Разговорът е за съдействие по отношение на това да се създаде един културен център, включително и арт колония, каквато в България нямаме. Бюджетът е изяден до стотинка. В момента ще прося пари за актуализация, за да оцелеят тетри, музеи”, уточни министърът.

За прехвърлянето на собствеността към общината, той каза: „Какво да направи след това общината? Ако не е държавата, общината ще остане със същата мизерия. Не е във възможността на тази нещастна община. Те като жители са някъде около 5 000”, допълни проф. Минеков.

Novini.bg
32998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини