Природозащитници и риболовци от цялата страна излизат на протест

  • 24 август 2021 11:53

  • 906
  • 0
Природозащитници и риболовци от цялата страна излизат на протест
© Pixabay

Природозащитници и риболовци от цялата страна ще излязат на протест заради предлаганите от служебния екоминистър Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води. Предложенията са  публикувани за обществено обсъждане до 6 септември, но риболовците ги определят като лобистки.

За БНР един от организаторите на демонстрациите - Николай Граждански от Риболовен клуб "Панега 2021" - Луковит, каза: "Да не се налагат промени в Закона за водите, които целят смекчаване на изискванията за построяване на нови ВЕЦ в защитените територии. Другото нещо, с което не сме съгласни, това са вредните действия на мини-ВЕЦ-овете. Постоянно има промяна на нивото на реките, което вреди за организмите, които живеят в тези води. Влиянието, което нанасят, е по-скоро пагубно за реките".

Освен в Луковит при водохващането за ВЕЦ "Радомирци" на река Златна Панега, протести ще има в София, в района на Пловдив при стената на ВЕЦ "Кадиево" и във Варварските минерални бани до водохващането за ВЕЦ  "Ели дере".

Димитър Куманов от сдружение "Балканка" обясни, че с промените се узаконяват незаконно изградени ВЕЦ-ове и се разрешава изграждането на такива централи в защитени зони по "Натура 2000".

"С изключение на три ВЕЦ-а в България, всички не притежават учредени права за строеж и министърът сега с тези изменения на наредбата иска това положение да продължава вечно. Досега строителството на всякакви видове ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните беше забранено. Сега министър Личев иска да разреши строителството на още ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните като основният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места".

Софийска градска прокуратура разпореди проверка на ловци и рибари

Константин Тодоров
906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини