РДНСК - Пазарджик извърши проверка на паднали силози

  • 20 август 2021 17:10

  • 1235
  • 1
РДНСК - Пазарджик извърши проверка на паднали силози
© РДНСК - Пазарджик

На 19.08.2021 г. РДНСК Пазарджик извърши проверка на настъпила авария на строеж, представляващ пет броя силози за зърно с разтоварище и метална козирка над него.

Строежът е първа категория и се намира в терен за производствена и складова дейност, търговия и услуги в местността „Татар Мезар“, гр. Пазарджик, общ. Пазарджик. Строежът не разполага с разрешение за ползване (акт 16), но силозите са пълни със зърно. Няма пострадали при инцидента, който е настъпил на 16.08.2021 г. рано сутринта, съобщават от контролния орган.

Незаконните силози паднаха от третия опит

Участниците в строителството не са уведомили РДНСК Пазарджик в задължителния 24 часовия срок. Не е съставен и констативен протокол.

Разрушена е металната конструкция на първи и втори силоз. Изтекло е складираното в тях зърно. Нанесени са щети на металната козирка над разтоварището, поради което същата е силно наклонена и опасна. Изцяло е паднала елеваторната кула, а пасарелката е рухнала в частта ѝ до третия силоз. За строежа е одобрен проект и е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Пазарджик.

РДНСК Пазарджик издаде заповед за незабавно спиране изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи. Изключение правят само мерките за незабавно обезопася и укрепителни мерки, с оглед локализиране на аварията и недопускане на увреждане на съществуващи сгради и съоръжения в съседни имоти.

Предстои административно наказателно производство за установените нарушения от участниците в строителството, а именно: възложителя, строителя, строителния надзор, техническия ръководител, авторския надзор по част "Конструктивна", и координатора по безопасност и здраве.

Мая Йорданова
1235 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рени

2021.08.20 | 18:33

1
И кое му е важното на това. Тъп пълнеж на статия.

Добави коментар

Водещи новини