Дъновисти посрещнаха Слънчевата нова година на Езерата в Рила

  • 19 август 2021 15:33

  • 2131
  • 0
Дъновисти посрещнаха Слънчевата нова година на Езерата в Рила
© Булфото архив

Стотици дъновисти са посрещнали днес Слънчевата нова година в Рила планина. Ежегодният им лагер по това време на годината събира в планината и много туристи, за да видят магическия танц "Паневритмия", който се изпълнява край езерото "Бъбрека", разказаха участници в ритуала.

По традиция, последователите на Петър Дънов днес посрещат своята Лятна /Слънчева/ Нова година. Това се случва по време на духовната школа на дъновистите, която се организира на Седемте рилски езера, съобщава БТА.

Дъновисти правят днес традиционния си събор в Рила планина

Тя продължава до 25 август.

Тази година, освен обичайните ограничения на националния парк "Рила" - забрана за палене на огън, увреждане на растителността, в лагера се налагат и строги противоепидемични мерки.

Според завещаната от Дънов традиция, Бялото братство посреща изгрева на Молитвения хълм в Рила, от където отправя първите си сутрешни молитви към Слънцето. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август, има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите лъчи на Слънцето в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

По-късно, при езерото "Бъбрека" се изпълнява празничната Паневритмия.

Мая Йорданова
2131 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини