Опасността от мигрантската вълна: Предимно афганистанци търсят закрила у нас

  • 19 август 2021 14:41

  • 1011
  • 0
Опасността от мигрантската вълна: Предимно афганистанци търсят закрила у нас
© Bulphoto, архив

Наблюдава се повишен поток на нелегални мигранти към границата, което буди тревога сред официалните власти. На фона на разгръщащата се нова Ковид вълна това засилва напрежението в Европа.

Напливът към България се усети малко преди талибаните да си върнат властта в Афганистан. В момента вече се говори, че милиони мигранти, поели към Запада след последните събития в Близкия изток. Това наложи подсилване на външните граници и на България. Центровете също се пълнят.

Миграцията в цифри

Според данните на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) 3135 души са потърсили закрила у нас за периода 1-ви януари – 31-ви юли, показа проверка на NOVINI.BG. Това е по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато 3524 мигранти са поискали закрила у нас.

Най-много афганистанци са подали молба за защита у нас - 484 1328. Сирийци, иракчани, пакистанци допълват първата четворка.

Източник: ДАБ

За срока 1-ви януари – 31-ви юли 2021 г. общо 56 души са получили статут на бежанец. Броят на лицата с предоставен хуманитарен статут за същия период е 901.

98 пък са отхвърлените молби за предоставяне на статут.

Запазва се тенденцията предимно мъже да търсят закрила у нас. Те представляват 57% през месец юли. 39% са децата и едва 4% - жените.

Източник: ДАБ

Ваксинация и при бежанците

От прессъобщение на ДАБ става ясно, че в бежанските центрове се засилва интересът към ваксинацията срещу коронавируса.

В РПЦ-Харманли отчитат ръст във ваксинационния процес. Броят на гражданите на трети страни, желаещи да се ваксинират, се е удвоил, а чужденците в РПЦ-Харманли със завършен имунизационен цикъл са 115. Общият брой на ваксинираните в териториалните поделения на ДАБ при МС към 11 август 2021 г. е 172 души.

Религия, пари, произход: Какво се знае за талибаните

Афганистан и все по-големите неизвестни

Основната причина за бягството на афганистанците от собствената си страна е, че с идването на талибаните хаосът ще се засили. Има страх, че те ще търсят и отмъщение от всички, които са работели с американците или с официалната фганистанска власт през последните години.

Associated Press (AP) отбелязва и притесненията, че талибаните ще наложат строги порядки, отнемайки правата на жените. Носенето на бурка или отказът от образование са само част от нещата, които могат да бъдат забранени, така както са били от 1996 до 2001 г. Тогава имаше дори забрана за слушане на музика. Опасността от хуманитарна криза тревожи целия свят.

Не на последно място световните лидери се притесняват и от възраждането на тероризма.

Още за обстановката в Афганистан - вижте и това видео: 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини