До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци

  • 13 август 2021 06:59

  • 602
  • 0
До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци
© Pixabay

До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци, да оползотворява, включително с изгаряне 25 на сто, а само 10 процента да депонира. Това каза служебният заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева в рамките на изслушване във Временната парламентарна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средствата от МС, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие на местните власти през последните пет години.

По време на заседанието беше обсъждана ситуацията с проекта за инсенератор за изгаряне на RDF в София.

Влиза в сила забраната за някои пластмасови продукти в ЕС

В момента в страната се депонират около 65 процента от генерираните отпадъци. Колева каза още, че към сегашна дата в България има три циментови завода, които изгарят RDF, такава дейност извършва и "Топлофикация" Сливен. Годишният капацитет на тези инсталации е 354 000 тона, а за да постигнем амбициозната цел, до края на 2035 г. трябва да горим 750 000 тона годишно, отбеляза Колева и допълни, че това са 25 процента от генерираните отпадъци в страната.

Тя обясни, че на среща в МОСВ с българската циментова индустрия са били обсъдени възможностите да се гори приоритенто български RDF, който се генерира от общините, а не да се внася такъв.

Притесненията на дружествата са, че нашият RDF не отговаря на качеството, от което имат нужда. С оглед на това всеки един от циментовите заводи се е ангажирал да представи информация за характеристиките, на които следва да отговаря RDF-горивото, генерирано от общините, за да може да се направят инвестиции и усилия за привеждането на техните инсталации за създаване на този вид гориво да отговарят на изискванията на циментовите заводи, посочи още Колева.

По отношение на проекта за инсенератор на Столична община, Колева каза, че управляващият органт на ОПОС не е взел решението да бъде финансиран този проект, а то е взето от Европейската комисия /ЕК/. ЕК е одобрила финансирането на първите две фази на проекта с оглед и на изпълнението на последната фаза - а именно изграждането на инсенератор за производство на RDF-гориво от отпадъци.

Тя коментира още, че наблюдават не избързване на възлагането на този проект от страна на Столична община, а напротив - забавянето му. По думите и е имало готовност обществената поръчка за него да се обяви още през 2019 г., а се одобрява едва сега - януари 2021 г. От страна на управляващия орган има констатирани проблеми и рискове именно с оглед на закъсняването от първоначалния график и неизпълнението на този проект, но това е от гледна точка на финансирането по ОПОС, констатира тя.

Предстои забрана, която ще удари всички българи през 2021 г.

Ако не бъде изграден този завод в срока, който е предвиден по поректа - декември 2023 г., каквото не е финансирано по програмата, ще си остане за сметка на възложителя, коментира още Колева и допълни, че другият вариант е, ако въобще не започне изпълнението на проекта - да върнем 90 млн. евро на ЕС.

Радина Лазарова
602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини