Александър Дунчев: Контрол в горите като цяло имаме единствено превантивен, но не и реален

  • 12 август 2021 20:42

  • 3609
  • 1
Александър Дунчев: Контрол в горите като цяло имаме единствено превантивен, но не и реален
© Булфото (архив)

Контрол в горите като цяло имаме единствено превантивен, но не и реален, коментира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев по време на изслушване във временната парламентарна комисия по ревизия на управлението през последните пет години, във връзка с подадени сигнали за злоупотреби и нарушения в сектор "Дърводобив".

"По официални данни ние имаме по едно-две нарушения, установени на 100 проверки. Когато отидем със заместник-директора на Агенцията по горите Филип Ковашки и с няколко от колегите от контролните органи, как така откриваме на три проверки поне две нарушения. Тоест, при нас откриваме 75 процента нарушения, контролните органи, нашите колеги по места откриват по едно-две нарушения на 100 проверки. Това означава, че ние контрол в горите като цяло имаме единствено превантивен, но не и реален, такъв, който да налага истински ограничения и оттам идват всичките злоупотреби", коментира Дунчев.

Според него има чувство за безнаказаност на нарушители, защото някои от тях не биват хващани.

Попитан дали е съгласен на повторна проверка с участието на подалите сигнали по случай, изнесен в комисията, Дунчев каза, че са били замислили да започнат такава кампания от страна на Министерството и Агенцията по горите. Всяка седмица - пет дена в седмицата проверки по сигнали на граждани, обаче с избрани от тях места.

Новият шеф на Агенцията по горите: Нарушенията стават със знанието на горските

"Почваме с Витоша, защото тук има много сигнали. После отиваме примерно в Габровския Балкан - там има много сигнали. Всеки ден сме на различно място, с медиите, с граждани и ще видим какво се случва", каза Дунчев.

"Предлагам ви да почнем с ловно стопанство "Искър", защото там в момента се твърди, че няма нови строежи, а ние лично на терен видяхме, че има чисто нови строежи, така че там много добре ще покажем как институциите не работят", заяви Александър Дунчев.

Сред разгледаните от комисията днес бяха жалба на жалбоподатели от Севлиево, свързана с твърдения за натиск от страна на директора на Държавното ловно стопанство "Росица", които той отхвърли. Пред депутатите бяха представени и сигнали, свързани със Североизточното държавно предприятие и Държавното ловно стопанство "Шерба", както и с общинската гора в Ракитово. В изслушването участваха също заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, представители на държавни горски предприятия.

 

Валери Зайцев
3609 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2021.08.13 | 05:44

1
Абе, тия дето се дореждат до държавна служба, независимо от партията, защо масово не знаят български?

Добави коментар

Водещи новини