Иван Хиновски за novini.bg: Плащаме си на ТЕЦ „Марица-Изток 2”, а те ни вкарват в енергийна криза!

  • 10 август 2021 13:40

  • 3637
  • 0
Иван Хиновски за novini.bg: Плащаме си на ТЕЦ „Марица-Изток 2”, а те ни вкарват в енергийна криза!
© булфото /архив/, marica-iztok

Ротационният председател на асоциацията на работодателите Васил Велев и председателят на най-голямата работодателска организация у нас Кирил Домусчиев вчера реагираха пубично срещу нереално завишените цени на тока. Днес тези организации бяха поканени на среща при служебния министър – председател ген. Стефан Янев заради възникналите проблеми. Кой носи отговорност за създадената суматоха насред жежкото иначе лято? Има ли изход от създалата се ситуация и какъв може да е той? Разговарям с един от признатите за най-добри специалисти в структуроопределящия отрасъл. Енергийният експерт Иван Хиновски има над 40-годишен опит в управлението на енергетиката. Бил е Изпълнителен директор на НЕК, директор в Енергопроект и член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". В момента е председател на Българския енергиен и Минен Форум /БЕМФ/ и директор „Маркетинг“ в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия. Той е депутат от ИТН.

Хаосът в енергетиката доведе до това несъразмерно увеличение на тока. Днес ние от БЕФ смятаме да пуснем професионално становище, също и от името на моята партия ИТН. Много просто казано – поради липса на законодателство най-напред и заради зланомерените действия на някои ръководители в отрасъла като доскорошния директор на БЕХ Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, например, се създаде изкуствен дефицит на борсата, който може да бъде овладян. Но се поддържа чрез по-малко предлагане отколкото е търсенето. Знаете, на борсата цените веднага скачат скокообразно. Няма никаква държавна регулация, тъй като това при нас е пазар по български. Единственият, който направи регулация, която не се спазва, е КЕВР. Комисията задължи тецовете на Мариците в случай на дефицит да активират повече генериращи мощности, срещу което им е гарантирана по-висока цена на условно поставените разходи. Т.е. да поддържат персонал и готовност за такива случаи. Само че тецовете не го изпълняват. Те подлежат на санкции и вероятно ще напишат актове на директорите в ТЕЦ „Марица-Изток 2” за парични глоби. Ама какво да санкционираш на една фалирала централа!? Не могат да вземат нищо от там.

По наши изчисления

щетите от бездействието на БЕХ са много повече отколкото тези, причинени от горските пожари.

Но се говори само за огъня.

Уставът на БЕХ регламентира, че е финансов холдинг. Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, се скрива под шапката му и заявява, че не можел да влияе на търговските дружества като ТЕЦ „Марица – Изток 2” в същият този холдинг. Да, ама защо тогава им дава заеми, когато имат нужда!? При всички положения г-н Николов има лостове за въздействие върху централата, но очевидно не ги ползва. Служебният министър на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно им се е молил, ама напусто, защото той вече наистина  няма право да се меси на самостоятелните търговски дружества. Това е типичен пример за хаоса в законодателството и в управлението.

Ако има специален режим за управление на кризи, какъвто ние смятахме да предложим за случаи като този, то е важно да има комитет под патронажа на премиера. Защото в такива ситуации трябва да се вземат извънредни решения.

Сега от ТЕЦ „Марица- изток 2” отказват да пуснат извънредно два блока, защото им било скъпо. Да, ама ние, битовите потребители, нали им плащаме през сметките си затова. Ние имаме по-високи сметки, защото им плащаме част от разходите на централата. Само заради тях от 1-ви юли сметките ни за ток поскъпнаха отново. Защото те не могат да си плащат емисиите. Техният ток е много по-скъп отколкото е средният на борсата и за да работят, ние им доплащаме.

3-4% от нашите сметки са за масрафа на ТЕЦ „Марица-Изток 2”. Те искаха и повече, ама тогава вече щеше да стане социална революция.

Лошо е, че ние не можем да внасяме ток от западните борси, както правят много други европейски държави. Проблемът да не можем да внасяме, е чисто технически, в преносната мрежа и кабелите.

Изход от тази ситуация виждам само в активирането на резерва от американските централи. Също да се пусне на максимум хидроенергийният потенциал за няколко дни и да се натиснат ТЕЦ „Марица – Изток 2” да пуснат още 2 блока. Отчасти трябва да се спре и износът на ток. Разбирам, че наши фирми печелят много от това, но в извънредни обстоятелства като сегашните, трябва да се ограничи временно износа на ток. Ние оказваме помощ на Гърция и Турция, а сриваме нашият бизнес тук. То пазар, пазар, ама няма друга страна, която да не мисли за своите, а за чуждите.

Нужни са спешни законодателни и регулаторни промени, за да се регламентират извънредни действия в енергийната система и при кризи на борсата.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3637 0

Свързани новини

Водещи новини