Днес е Преображение Господне, “лятото се пречупва”

  • 06 август 2021 07:07

  • 4371
  • 1
Днес е Преображение Господне, “лятото се пречупва”
© Pixabay

На 6 август православната църква отбелязва Преображение Господне.

Това е един от големите Господни празника.

Той припомня едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от учениците си.

След като Спасителят открива на апостолите, че ще бъде убит и ще възкръсне в третия ден, той се преобразява пред Петър, Йоан и Яков.

Преображение Господне се отбелязва се по средата на Богородичния пост и на този ден е разрешена риба на трапезата.

Православната църква отбелязва Богородични заговезни

На  Преображение Господне имен ден празнуват Сотир, Спас и всички с имена, отразяващи славата Господна – Сияна, Светлин, Светла.

Според народните вярвания от Преображение Господне “лятото се пречупва” и времето се преобръща – започва да върви към есента и студа. Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва. На този ден се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата.

Десислава Станева
4371 1

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2021.08.06 | 07:49

1
Пречупва се чак на 19 август, както се е празнувало Преображение. Когато се пишат такива статии трябва да се взима предвид стария календар , по който са живяли нашите предци и повечето, ако не всички, споменавани субития са били съобразени и определяни от него! Метеороологично стария календар съответства на 100% на събитията в сезоните!

Добави коментар

Водещи новини