Горещините и кучетата: Как да се грижим за любимците си?

  • 28 юли 2021 10:23

  • 4844
  • 0
Горещините и кучетата: Как да се грижим за любимците си?
© Pixabay

Повишението на температурите ще продължи и през днешния ден, като преобладаващите максимални ще бъдат между 35 и 40 градуса. Обявен е и жълт код за опасно високи температури на територията на цялата страна.

Малко след 9:15 ч. температурата на сянка вече е 26,5 градуса, което е предизвикателство както за хората, така и за техните домашни любимци.

Жълт код за жеги в цялата страна

"На тях им става горещо, не им се излиза, по-лениви са и не им се играе толкова. Затова предпочитам да го извеждам рано сутрин или късно вечер", казва пред БТВ Калояна Климентова, която е собственик на кучето Балзак.

Ветеринарният лекар д-р Весела Хичева обясни, че когато е горещо, особено за животни, които се разхождат навън, е хубаво да носим преносими купички за вода, както и кърпа, с която да навлажним и да охладим ушите, гърба или лапите им, защото за разлика от нас, те не се охлаждат чрез потене.

"Съществува опасност на кучето може да му прилошее при висока температура. Тогава ще наблюдаваме учестено дишане, изплезен език, може дори то да не иска да се движи изобщо. Тогава трябва бързо да го сложим на сянка, ако има как, веднага да се донесе студена вода, но в никакъв случай ледена, и да не го заливаме с нея, за да не предизвикаме шок", разясни още д-р Хичева.

Радина Лазарова
4844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини