Първи случай на заболял от "Делта" вариант на коронавируса в Шуменско

  • 27 юли 2021 17:47

  • 598
  • 0
Първи случай на заболял от "Делта" вариант на коронавируса в Шуменско
© Getty Images (архив)

Първи случай на заболял от "Делта" вариант на коронавирусната инфекция е регистриран в Шуменско - човек, завърнал се от Великобритания. Това съобщи на пресконференция директорът на Регионалната здрава инспекция /РЗИ/ д-р Пепа Калоянова, след заседание на Областния кризисен щаб, на което са обсъдени мерките, които трябва да бъдат предприети в региона, спрямо Националния оперативен план за справяне с пандемията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

През изминалото денонощие в Шуменско са регистрирани трима заразени с коронавирус. Това са млади хора - на 20, 27 и 49 години, отбеляза Калоянова. По думите й, в областта сега има 14 заразени с коронавирус, трима от които се лекуват в болница. Десет от болните са от община Шумен, отбеляза Калоянова.

По нейни данни, "заболеваемостта от коронавирусна инфекция за 14 дни в областта е 5,8 процента на 100 000 души население, при средно за страната - 17 на сто на 100 хил. души. При нас все още е нисък този показател, но от вчера се наблюдава активизиране на епидемичния процес в областите Бургас и Варна", уточни Калоянова.

Към момента в Шуменско са поставени 39 755 ваксини, като са обхванати малко над 12 процента от населението в областта; със завършен имунизационен курс са 18 941 души, или 11 процента от жителите. Изоставаме с около два процента от средното ниво на ваксинационния план в страната, каза Калоянова.

Според нея сега, в тази спокойна епидемична обстановка, е изключително подходящо време за поставяне на ваксини. Така всеки човешки организъм ще изгради имунитет срещу коронавирусната инфекция, и при евентуално увеличение на разпространението й, всеки имунизиран ще има имунитет срещу вируса.

РЗИ-Шумен разполага и с четирите ваксини, които са налични в България. На територията на областта работят шест имунизационни кабинета. Всички общопрактикуващи лекари също могат да поставят ваксини срещу коронавирусна инфекция. Всяка събота и неделя се осигуряват и "зелени коридори" - да могат да се имунизират през почивните дни и хората, които нямат такава възможност през седмицата, припомни Калоянова.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини