Код здраве: Как да съхраним отношенията с партньора си след бебето

  • 23 юли 2021 12:00

  • 869
  • 2
©

В днешния епизод на предаването „Код здраве” водещата Радина Василева разговаря с психолога Анастасия Грозева за един от най-очакваните моменти за почти всяко семейство – сдобиването със собствена рожба. С появата й много неща се променят, но някои трябва да бъдат съхранени и да продължат да се случват по старо му. Как обаче да поставим границите в собствената си глава? За много семейства е истинско предизвикателство да лавират успешно между смяната на памперсите и безсънните нощи и това да съхранят пълноценни взаимоотношения с партньора си. За част от двойките този период е транзитен, за други обаче завършва с раздяла, най-често около настъпването на година – година и половина след раждането на бебето. Затова днес Радина Василева дискутира темата с психолога Анастасия Грозева, която, освен че има успешна кариера, е и майка на четири деца и любяща съпруга.

Тя определя двойките с новородено на два типа – при едните, макар и по-редки, има трудности още преди появата на детето, а при вторите се идентифицира проблемът около година и роловина-две след появата на отрочето им.

„Липса на вглеждане един в друг, отдалечаване от ролите на партньор и цялостно посвещаване само и единствено в тези на майка и на баща, са едни от основните проблеми, които водят до отдалечаване на партньорите. Татковците трябва да си дават сметка, че жена им няма да спре да ги обича първата година-две, но тя трябва да се влюби в това бебе. Разлюбването с него настъпва към втората година, което е важно, за да може то да се социализира. Именно тогава започва и връщането един към друг на двойката. Както мъжът трябва да има време за толерантност, така и майката не трябва да спира да обръща внимание и да мисли за съпруга си, което не е лесно”, съветва Анастасия.

Но как жените да преминат през всичко това, особено ако са майки за първи път? Най-общо чрез общуването им с други жени, които също са майки. Това им помага взаимно да се чустват разбрани и споделени, категоричен е днешният ни гост. Другото важно е комуникацията с таткото, която да не спира.

„Много често младите двойки като излязат на среща един с друг без бебето се чувстват странно първите една-две срещи. Но е много полезно родителите да бъдат отново само двамата, за да поддържат огъня помежду си”, съветва психологът и посочва, че веднъж месечно е достатъчно.

Един от изключително честите проблем, свързани с появата на бебчето на бял свят, е следродилната депресия. Този период на страдание е с различна продължителност и сила при всяка от мамите. „Акушерите и психолозите в болницата са тези, които могат да забележат правилно първите симптоми. Но ако има добра превенция, жените ще могат да минат по-леко през този период. В мемнта правя един проект с Олга Дукат – разработваме съвместна програма, в която майките да получат предварителна подкрепа за свързване с бебето – преди, по време и след раждането. Ако жената не може да се свърже с детето си с месеци, това е сигурен белег, че тя има нужда от сериозна психологична помощ”, категорична е Анастасия.

Цялото интервю вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Анастасия Грозева e психолог, психотерапевт и психоаналитик в сформиране под супервизията на асоциация „Българско психоаналитично пространство“. Започва обучението си по психология  в „Алберт Лудвиг университет“, Германия, има бакалавър в „Софийски университет“ и магистър в „Нов български университет“. Има редица следдипломни квалификации по арт терапия, фототерапия, в областта на психичното здраве в ранното детство от участия в симпозиуми, обучения и семинари в Германия, Италия и България от водещи специалисти в областта. Преподавател в „Нов български университет“ за определено време.

Започва психологическата си частна практика преди 15 години и специализира в работа с родители и деца. Учредява организация за ранно детско развитие, а по-късно и терапевтично пространство за родители и деца.

Специализира  в работа с бременни преди 4 години, а от една година работи и с жени, претърпели загуба по време на бременността. Работи с деца и родители, които се сблъскват с различни трудности по време на порастването на децата и съпровожда родителите в травматични ситуации, води срещи и ателиета за родители и деца.

Използва арт- и фототерапевтични техники в работата си през психоаналичен психотерапевтичен прочит.

Майка на четири деца.

Последвайте канала на

Novini.bg
869 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
като

2021.07.23 | 12:26

1
като редовно го обслужваме сексуално

2021.07.23 | 14:20

2
Абсолютно!

Добави коментар

Водещи новини