Водещите новини! ЕК разковава с доклад: непрозрачност на БГ медиите, инспекторатът към ВСС работи с изтекъл срок!

  • 20 юли 2021 18:44

  • 1744
  • 5
Водещите новини! ЕК разковава с доклад: непрозрачност на БГ медиите, инспекторатът към ВСС работи с изтекъл срок!
© Pixabay/Novini.bg

*** Водещите вечерни новини на 20 юли ***

 

Поредният неприятен доклад на ЕК, който ни връща в реалността. Лошите новини са две: едната е, че все още сме зле и изоставаме; втората е, че толкова свикнахме с това, че вече не ни прави впечатление и не ни пука особено – негативните доклади, вместо към промяна, ни насочват само към развиване на поносимост към негативните доклади. 

- Посочва се, че Инспекторатът към ВСС продължава да работи с изтекли от април миналата година правомощия.

- Отбелязва се, че от първия доклад миналата есен България е изготвила нов закон за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, но той е бил отхвърлен от Конституционния съд.

Допълва се, че промените във ВСС са били обвързани с неприети изменения в Конституцията.

- Комисията отбелязва, че промените в законодателството през преходни и заключителни разпоредби представлява заобикаляне на изискванията за оценка на въздействието от въвежданите правни изменения.

- "Повишенията на съдии се извършват извън обикновената процедура на открит конкурс. Изостава цифровизацията на правосъдието, докато ефективността на административното правосъдие се повишава", добавя ЕК.

- ЕК продължава да се тревожи от липсата на прозрачност на собствеността на медиите у нас и отчита, че условията за работа на българските журналисти не са се подобрили в последните 10 месеца.

Подробности ↓↓↓↓↓↓

ЕК в доклада си за България : Инспекторатът към ВСС продължава да работи с изтекли от април 2020 г. правомощия

***

„Аргументите в сигнала се основават само и единствено на медийни публикации и прессъобщения", посочва главният прокурор Иван Гешев в писмо. 

Подробности ↓↓↓↓↓↓

Гешев: Сигналът на Бойко Рашков се основава само на медийни публикаци и прессъобщения

↓↓↓↓↓↓

От президентството не спазиха радиомълчание и отвърнаха на удара на прокуратурата

***

ИТН ще проведе консултации с партиите, от които очакват подкрепа. Това обяви Ивайло Вълчев след заседание на парламентарната група. Очаква се разговори да се водят с Демократична България и Изправи се. БГ! Ние идваме!

Подробности ↓↓↓↓↓↓

ИТН размислиха: Ще проведат консултации с други партии за евентуален кабинет

***

Еднолични решения не може да има в държава-членка на ЕС, това е недопустимо. Трябва да има не само демократични решения, а и диалог. Истината е, че предните ни ходове бяха медийна стратегия и тя проработи доста добре“.

↓↓↓↓↓↓

Филип Станев: Най-накрая рухна митът, че Борисов е бащицата на нацията, това е прекрасно!

***

Проверките в МВР във връзка с подслушванията и по други теми, които касаят наскоро проведените избори, отчетите и анализите са готови, каза пред журналисти Стоян Темелакиев, и.д. главен секретар на МВР.

↓↓↓↓↓↓

Готови са проверките в МВР за незаконни подслушвания и по повод изборите

***

Баварският премиер Маркус Зьодер обяви днес, че пострадалите от наводненията в южната германска провинция ще получат спешна помощ от регионалните власти в размер на 50 милиона евро, предаде ДПА.

Подробности ↓↓↓↓↓↓

Бавария предоставя 50 милиона евро пряка помощ за пострадалите от наводненията

***

България бе осъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за това, че е върнала в Турция журналист, критикуващ властта на Анкара след неуспешния преврат през 2016 г., без да разгледа молбата му за убежище, съобщи АФП.

Жалбоподателят, чиято самоличност не се уточнява, е избягал от страната си след опита за преврат и е „изразил опасения от малтретиране, на което би могъл да бъде подложен в случай на завръщането си в Турция“, се обяснява в резюмето на решението на съда. Българските власти, обаче, не са разгледали молбата му за международна закрила, констатира съдът.

Той е работил за всекидневника „Заман” и за агенция „Джихан”, собственост на Feza Media Group, която е смятана за критична към режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е известна като близка до мрежите на Фетулах Гюлен. Проповедникът бе обвинен в заговор за неуспешния преврат през юли 2016 г. срещу Ердоган, припомня ЕСПЧ.

През нощта на 13 октомври 2016 г. журналистът е арестуван при опит да премине турско-българската граница с товарен камион с няколко други пътници. Той прави няколко неуспешни опита да подаде молба за предоставяне на убежище и да се възползва от международната закрила. Предаден е на турските власти 16 октомври на граничния пункт Капитан-Андреево.

Бързината, с която е осъществено репатрирането, е направила недостъпни средствата за правна защита“, отбелязват съдиите. Те са единодушни в заключението си, че България е нарушила член 3 (забрана за нечовешко и унизително отношение) и член 13 (право на ефективно средство за защита) от Европейската конвенция за правата на човека. София ще трябва да плати на жалбоподателя 15 000 евро за неимуществени вреди, съобщава БНР.

Още по темата ТУК ↓↓↓↓↓↓

България е осъдена в Страсбург за репатрирането на турски журналист

***

В космоса… 

↓↓↓↓↓↓

Джеф Безос излетя към Космоса

***

 

Novini.bg
1744 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
До простия

2021.07.21 | 06:23

5
Ти си прост......!!!

2021.07.20 | 20:42

3
Тези слабости си имат преки виновници ! Гешев и ВСС ! Смяна и търсене на отговорност !
До простия

2021.07.21 | 06:22

4
Ти си прост......!!!

2021.07.20 | 19:53

2
Вие сте една от непрозрачните медии

2021.07.20 | 19:20

1
ЕК РАЗКОВА НЕПРОЗРАЧНОСТТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МЕДИИ, НОРМАЛНО.

Добави коментар

Водещи новини