Катастрофални наводнения като тези в Германия са възможни и у нас

  • 19 юли 2021 08:16

  • 2858
  • 1
Катастрофални наводнения като тези в Германия са възможни и у нас
© getty images

„Катастрофални наводнения като тези в Германия са възможни и у нас. През следващите дни времето в Западна Европа ще бъде спокойно и засегнатите държави ще могат да се възстановят от бедствието, което ги връхлетя”. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матев.

Той направи краткосрочна прогноза за времето в България. 

„Със сигурност ни очакват още градушки тази седмица. Това е обичайно явление за нашите ширини”, поясни Матев.

Градусите ще се понижат слабо до сряда, като след четвъртък отново ни очаква сух период. Максималните температури няма да падат под 25 градуса. Захлаждането в следващите три дни ще е по-скоро освежаване, увери климатологът. Слаби валежи ще има в сряда и по морето.

Над 30 потвърдени жертви и над 160 души в неизвестност вследствие на наводненията в Белгия, загиналите в Германия вече са най-малко 159

„Необичайното това лято е, че на запад е по-топло от изток. По принцип е обратното. В следващите 10 дни няма да има екстремни горещини. През последните 30 години август се е затоплил с повече от градус”, каза Симеон Матев.

 

Калина Христова
2858 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.19 | 09:57

1
Ако същите такива "катастрофални" наводнения станат и тука ще бъдат ре-класифицирани като "апокалиптични". Инфраструктурата на тиквоча ще сдаде багажа веднага.

Добави коментар

Водещи новини