Римска монета и ограбена гробница на епископ от 5-6 век откриха на Перперикон

  • 15 юли 2021 09:07

  • 3703
  • 0
Римска монета и ограбена гробница на епископ от 5-6 век откриха на Перперикон
© Булфото (архив)

Римска монета от епохата на тетрархията и ограбена гробница на епископ от 5-6 век са първите открития на Перперикон това лято, съобщи проф. Николай Овчаров. Той е ръководител на екипа в античния и средновековен град Перперикон.

С повече от 60 работници и за три месеца започва поредната 21-а археологическа кампания на обекта в близост до Кърджали.

Археолози откриха епископска резиденция в Перперикон

Продължават проучванията на Южния квартал, където преди няколко години бе разкрита най-голямата раннохристиянска църква в Родопите. Това е огромна трикорабна базилика с дължина 34 метра, вероятно представлявала център на голямата архиепископия Родопи от 6-7 век.

През миналата година от запад археолозите попаднаха на серия монументални сгради, където се е намирала резиденцията на архиереите. Особено забележителна е ротондата-мавзолей, в която вероятно е бил погребан някой от най-изтъкнатите църковни водачи на християните във Великата планина. Нейните архитектурни паралели водят към центъра на късната Римска империя и по-специално - към плана и формата на мавзолея на Теодорих от Равена.

Тазгодишните разкопки целят да разкрият останалите части от архиерейската резиденция.

Още през първите дни от кампанията археолозите извадиха от земята десетки находки - монети, фибули с надписи, накити. Сред тях е интересен отлично запазения екземпляр на фолис от края на 3 и началото на 4 век когато след дългото еднолично управление на император Диоклециан Римската империя е управлявана от тетрархията на двама августи и двама цезари.

Николай Овчаров разведе Херо Мустафа из Перперикон

От предишните проучвания е известно, че именно в тези десетилетия големият и важен град получава мощни крепостни стени, предназначени да го бранят от нашествията на варварите.

Много интересна е и гробницата на архиерей от 5-6 век, която за съжаление е ограбена още в древността. Както много други съоръжения на Перперикон, тя е изцяло изсечена в скалите и е била покрита с масивен каменен капак. Днес скелетът на висшия духовник липсва, но предназначението на гробницата личи от характерната ориентация север-юг и от специфичната седалка, поддържала тялото на покойника в полуседнало състояние. Това са белези, отличаващи архиерейските погребения от тези на обикновените хора, разказва проф. Овчаров.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини