Слави Василев: С един ход Трифонов иззе инициативата

  • 13 юли 2021 13:11

  • 12069
  • 0
Слави Василев: С един ход Трифонов иззе инициативата
© youtube, ИТН

Коментар на политолога Слави Василев по актуалната тема за състава на предложения състав за кабинет от спечелилите вота за 46-тото Народно събрание „Има такъв народ” с лидер Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в. Слави Василев е син на журналиста, предприемач Васил Василев.

 Трифонов показа, че освен от шоу, разбира и от политика. Не коментирам образа на предложения кандидат за министър-председател, а цялостното му поведение, което изземва инициативата от задкулисието, тоест от колективния характер на отговорността в нашата парламентарна форма на управление.

Предложените приоритети на Трифоновия кабинет, освен логични, представляват и застрахователна полица срещу отказа на останалите формации в НС за подкрепа. С един ход Трифонов спазва обещанието да не влиза в договорки с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и излиза от ситуация, като представя работещ кабинет, с ясно изразени приоритети.

Ако останалите партии в НС откажат да подкрепят правителството, бягат от отговорност. Ако пък подкрепят правителството, Трифонов печели властта, сам. Ако не се състави правителство около ИТН, вероятността за нови предсрочни избори става голяма. Ако това се случи, ИТН ще се явят на нови избори, без да носят отговорността за провала.

С един ход Трифонов иззе инициативата от всички останали играчи, които ще трябва да намират решение, днес и утре, на въпроса - ами сега какво?

Но от всичко, най-много ми харесва факта, че

най-отвратителното явление на политическата ни система няма да може да се прояви в 46-тото НС

– задкулисните договорки и пазарлъци – самите те извор на най-голямата корупция.

Готов съм да се обзаложа с всеки един, че ако кабинетът получи подкрепа, животът му ще е дълъг и успехите, които ще генерира за българското общество, ще са големи. Единствената причина, за да смятам това, не е някаква скрита любов към чалгата или татуировките, а предложената конструкция на властта – за първи път изпълнителната власт няма да има гарантирано мнозинство в НС и това ще освободи законодателната функция от диктата на премиера. Плаващият характер на мнозинството е ключът към реално подобрение на нашия живот.

Поздравявам Трифонов и партията ИТН за смелостта, за последователността на решенията.

Аделина Делийска
12069 0

Свързани новини

Водещи новини