Д-р Страхил Делийски за novini.bg: Сценарият на ИТН е сякаш за отбиване на номера

  • 12 юли 2021 16:03

  • 39210
  • 0
Д-р Страхил Делийски за novini.bg: Сценарият на ИТН е сякаш за отбиване на номера
© личен архив, булфото

Кое е доброто, което се случи на изборите за състав на 46-тото Народно събрание? Машинното гласуване помогна или затрудни процеса? На какво се дължи ниската избирателна активност и защо голяма част от младите хора се отдръпнаха? Кои партии загубиха и кои спечелиха от този вот? Защо хората вече нямат доверие в политическата система и какви трансформации в нея са нужни? За всичко дотук за тези избори разговарям  с преподавателя по политология в Алма матер, независимият анализатор д-р Страхил Делийски.

Най-доброто, което се случи на тези избори е, че все още не е оспорен резултатът от тях. Кампанията на част от партиите, сред които и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, мина на фона на подобни внушения. Щяхме дотам да го докараме, че през 2021 година да бъдат непризнати изборите. Но това не отменя факта, че ще има партии и политици, които ще подлагат на съмнение честността на изборния процес. Така че това е добрата новина – имаме избори и те не са протестирани.

Трябва да се направи по-обстоен анализ за

ролята на машинното гласуване,

за това каква е била динамиката в изборните секции и т.н. Със сигурност нямаше опашки пред урните и пред зала „Арена Армеец” и това също е положителна новина. Виж, дали този начин на гласоподаване бе ограничаващ фактор и изигра роля за ниската избирателна активност, ще трябва да се изследва. Не малко от наблюдателите на изборите посочиха, че за много хора машинносто гласуване е било възпиращ фактор да отидат до секциите. Но всичко това е технология.

Според мен дори да имаме възможност без никакво усилие да гласуваме, примерно по телепатия,

при това състояние на политическите партии и на цялата тази система, съм сигурен, че много хора пак няма да го направят.

 Затова смятам, че да търсим мотиви за ниската активност в технологични причини, е все едно да си затваряме очите пред невъзможността на партиите и политиците да говорят за своите политики на голяма част от населението. Усещането е, че  цялата политическа система не работи както трябва, хората не й вярват.

Фактът, че повечето ни сънародници не излязоха да гласуват, трябва да е като червена лампа за целия политически истаблишмънт.

Ще имаме Народно събрание с много ограничена представителност.

Лоша новина е, че сега гласуваха по-малко млади хора, защото част от тях са на почивка и са предпочели да не се занимават с гласуване, а други не са видели смисъл да го правят. Тревожно е, че много българи лесно се отказват да гласуват и си намират всякакви причини да не го направят, защото просто не са добре мотивирани затова. Проблемът не е в тях, а в онези, които трябва да ги обусловават.

По предварителни данни на този вот

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в загубиха близо 200 000 гласове

и ще трябва сами да търсят причините за този отлив. Но тази партия успя да капсулира своето ядро от около 600 000 души, което ще им помогне поне в краткосрочен план, за силно опозиционно присъствие. В ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в текат ерозиращи процеси не от вчера. Но все пак мисля, че не бива да бъдат отписвани, те не са НДСВ и очаквам динамика вътре в партията, най-накрая нещо да се случи. Проблемът там, който ще им пречи занапред да се сплотят, е именно г-н Борисов. Интересно е какво ще бъде в партията след 2 години, когато не са във властта.

ИТН печели в 7 области,

Но не успя да вземе повече и да се разпростре навсякъде. Това не е революционна партия, ако беше, то резултатите от вота щяха да са различни и да печелят много по-убедително. Не може с тази политическа програма, която те представиха, да мобилизират големи социални групи. Нека да бъдем реалисти, какво обяви днес лидерът Слави Трифонов: Николай Василев, експерти, концесии, приватизации, космос!

Холограмо-подобен лидер предлага "програма" наподобяваща ученическо есе на тема "какъв ще стана като порасна". Работливите експерти ще се ползват с политическата подкрепа на ЕДНА партия, за която са гласували 1/10 от избирателите. Вярно е, че след Борисов всичко може да изглежда смислено и приемливо, но този сценарий сякаш е правен в голямото междучасие. Но за отбиване на номера става. Успех!

Нинова постъпателно води БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е надолу, и надолу

Този срив обаче при тях беше очакван. Те губят почти ¼ от своите избиратели от 4 април. Огромен шок за привържениците, много силен сигнал за водачите там. Те са тръгнали убедително към това да се превърнат в една организация от брокерски тип, чието ръководство ще се надява да участва в договарянето на мнозинствата и властта. Такива са поне сигналите от страна на г-жа Нинова.

Влизаме в период, който не е на големите партии, а на средните и на няколко по-малки. В този период вероятно ще се правят коалицонни споразумения, ще се търсят баланси.  

Демократите направиха най-силна кампания,

Бяха най-активни и това им помогна. Те увеличават своята подкрепа, която на фона на ниската избирателна активност, е голям дял. Успяха за първи път за излязат извън София, което им помогна. На фона на ерозиите в останалите организации, резултатите за Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от са добри.

В ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с тече период на вътрешно очистване.

Вероятно кампания се прави по-лесно с г-н Пеевски, отколкото без него. От друга страна, е много вероятно да се окаже, че ниската активност в секциите с компактно ромско население, е една от причините за загубите на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. Очевидно е, че тези групи не излязоха да гласуват в неделя. Заслуга затова имат и акциите на вътрешното министерство от служебния кабинет в махалите.

Коалицията от 3-те патриотични  партии взе гласове колкото "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател"

И аз смятам, че занапред цялото патриотично поле лека полека ще бъде завзето от „Възраждане”. Това също е част от процеса на трансформация. Оказа се, че лидерите на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа и НФСБНФСБНационален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия,, АтакаАтакаПартия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския не бяха на висотата на своите съмишленици и привърженици. Те бяха ясно и категорично наказани за всичко, което правеха през последните години. Очаквам част от тях да излязат в „патриотична” пенсия, но да видим.

Тече процес на трансформация на политическите сили. Защото и обществото ни се променя. Навлизат нови кохорти от избиратели с нов тип култура.

Променят се ценности, представи, потребности.

Партиите трябва да отговорят на динамиката отдолу в обществото. Със сигурност ще наблюдаваме фрагментация на партийната система. Как ще се случи, е рано да говорим. Партиите ще спечелят, ако осъзнаят сериозните проблеми в обществото. Ако застанат зад определени социални групи и се заговори с техните проблеми. В България има тежки проблеми – задълбочаващо се неравенство, тежки регионални и демографски диспропорции, увеличава се групата на работещите бедни и т.н. Това са огромни структурни проблеми в обществото, които, ако не бъдат видени от политическите партии, няма как да очакваме представително Народно събрание и изпълнителна власт.

Чуват се гласове за нови, трети парламентарни избори. Те имат смисъл само, ако носят нещо ново, промени. Изборите са ключовият ритуал за демокрацията. Ако го превърнем в навик, във всекидневие, то няма да е ритуал и няма да има смисъл. Идеята за избори до дупка, трябва донякъде да се дозира.

Аделина Делийска
39210 0

Свързани новини

Водещи новини