Спасители разкриват: Как да се измъкнем при мъртво вълнение?

  • 07 юли 2021 08:20

  • 2597
  • 5
Спасители разкриват: Как да се измъкнем при мъртво вълнение?
© Pixabay

Макар морето да изглежда спокойно, не винаги е безопасно. През различните периоди на лятото то е различно. Една от опасностите е мъртво вълнение, което може да се познае, когато човек влезе във водата до колене и усети, че му се губи пясъкът под краката. Това означава, че морето дърпа и трябва моментално да излезем от водата. Това обясни пред БНТ старши спасителят Петър Русев.

"Хубаво е човек, когато отиде на плаж и реши да се къпе да не е сам във водата, по-добре да е в група. Ако попадне в мъртво вълнение, първото нещо е да не се паникьосва, да се обърне по гръб, защото човешкото тяло има плаваемост и да почне да маха и да вика за помощ. Следващото нещо, което може да направи, е с леки движения на ръцете и на краката да се опита да излезе към брега. Затова е добре да е в група, да има 2-3 човека на брега и когато няма спасител на плажа, да се обадят на телефон 112. Ако човекът е близко до брега, може да му подадем някакъв предмет, за който да се хване", съветва Русев.

Още един удавник в Бургаско

По думите му, най-честите грешки идват това, че туристите не спазват флаговата сигнализация. Когато е знамето е зелено означава, че къпането е разрешено. Жълто знаме - къпането е опасно и е без надуваеми предмети. При червен флаг къпането е забранено, припомни спасителят.

Другото нещо, което трябва да се спазва, е че след обилно хранене не трябва да се влиза два часа във водата. След употребата на алкохол, наркотици и други упойващи вещества не трябва да се влиза 8 часа във водата.

Децата под 12-годишна възраст не трябва да бъдат без родителски контрол. Не трябва да им се дават дъвки и бонбони, защото ако влязат във водата могат да се задяват и да стане инцидент.

Хората със сърдечни проблеми трябва да ходят на плаж от 7 до 10 часа.

Препоръчително е да пие много вода и течности, защото когато човек е на плаж, той се обезводнява.

Радина Лазарова
2597 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Yorgo

2021.07.07 | 10:35

5
за да избягате от мъртвото течение, отидете на Гръцкото море :)))
За Тиквите

2021.07.07 | 08:35

3
и сините червей измъкване няма.

2021.07.07 | 09:30

4
стига говорил глупости точно такива като теб дето много знаят се дават
Идиот Новини.бг

2021.07.07 | 08:34

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.07 | 08:34

2
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни, a генералите от армията били разрушители и терористи.

Добави коментар

Водещи новини