Двойници на ядливи гъби напълниха болниците

  • 05 юли 2021 21:04

  • 8154
  • 4
Двойници на ядливи гъби напълниха болниците
© pixabay

Опасни двойници на ядливите гъби пращат в болница дори и опитни гъбари. Причината е, че ги берат още докато са млади и по тях не личат белезите, с които се отличават отровните от останалите, които са безопасни за консумация, разказаха гъбари пред „Телеграф“.

Заради дъждовете през последните седмици и жегите в момента на много места има огромни количества гъби, което обаче увеличава риска от заблуда и има много случаи на натровени, които са прибегнали до лечение в болница.

Пишман гъбари пълнят варненската токсикология

През последните дни през Клиниката по токсикология при Военноморска болница – Варна вече е преминала първата партида пациенти след консумация на диворастящи гъби. Те са яли отровния двойник на така наречената гъба кладница или двойника на полската печурка – бяла мухоморка, съобщават лекари. Засега са се разминали без сериозна вреда за здравето, защото бързо са потърсили лекарска помощ.

Лекарите обаче са категорични, че е най-добре да се избягва употребата на каквито и да е диворастящи гъби, защото дори и най-големите специалисти могат да се излъжат и да попаднат на отровни двойници на ядливите гъби. Първите симптоми за отравяне с гъби са повръщане, разстройство, режещи болки в корема и общо неразположение.

Сигнали

Коварното в случая е, че тялото подава първите по-сериозни сигнали едва след 6-8 часа, а понякога и след ден-два, предупреждават токсиколозите. Някои хора обаче неглижират тези симптоми и вместо да потърсят лекарска помощ, пият лекарства и се самолекуват. А забавянето е особено опасно за последствията от натравянето, което може да предизвика трайни, тежки или невъзвратими увреждания на черния дроб и другите органи.

Фатално

Средно по 10 човека умират от отравяне с гъби годишно. Много повече са тези, които са пострадали, след като са консумирали опасни, но ги спасяват навреме в болниците. Това коментира Люлин Стаменов, фотограф и гъбар.

Той посочи за пример, че зелена и бяла мухоморка много приличат на печурката, особено когато са млади. Ако консумираш такива мухоморки е много малка вероятността да оцелееш. При зелената възможността за оцеляване е 10-15%, а тези, които успеят да преминат трапа, остават инвалиди за цял живот, каза още Люлин Стаменов.

Уврежда се черният дроб необратимо. Печурките имат по 3-4 отровни двойника. Според Стаменов най-важното правило е да не се берат млади гъби. Когато е млада, зелената мухоморка прилича на печурката, защото е покрита с бяло було. Булка гъбата, наричана още царска гъба, има двойник червена мухоморка, която е оранжева като млада, подобно на булката.

Лечение

За изчистването на организма от отровата трябва да се предизвиква повръщане чрез изпиване на 2 лъжици готварска сол, разтворени в много вода и дълбоко бъркане в устната кухина. След това пострадалият незабавно трябва да се транспортира в болница, като се запазват и покажат на лекаря гъбите или остатъците от тях. В болничното заведение се извършва промивка на стомаха и вливане на активен въглен. Прилагат се венозни вливания на водно-солеви и глюкозни разтвори, витамини, антидоти съобразно вида на гъбата, хемо- и карбодиализа, хипербарна оксигенация и като последно героично средство - присаждане на черен дроб.

За съжаление късната проява на симптомите при най-тежките отравяния, особено с мухоморки, не позволява ефективно отстраняване на отровата от организма.

Берачи

Топлото и дъждовно време подлудиха гъбарите в Странджа. Всеки ден по поля и гори пълзят тълпи от берачи на горски гъби. Повечето си събират за лична консумация, но има и такива, които се опитват да припечелят някой лев, като продават гъбите по пазарите за 10 лева за три-четири броя.

В полите на Странджа обаче виреят най-много печурки и пачи крак. Изобилие от тези видове се среща в районите на селата Крушевец, Ясна поляна, Ново Паничарево и Извор. В планинските райони около Малко Търново пък растат сърнели и масловки. В горите край планинските селца Граматиково и Младежко се намират и вкусни манатарки.

Освен за вкусна каша или чорба, гъбите се използват масово и като гарнитура и добавка към различни видове сосове. Хората в Странджа имат традиция да ги затварят и в буркани за зимнина.

Грешки

Фатални грешки допускат и най-опитните гъбари, предупреждават лекари. Понякога отрова може да съдържа дори и ядлива гъба, ако близо до нея е поникнал отровен двойник, твърдят познавачи. Тази година в Бургаско няма нито един случай на натровен от гъби засега. Рискът това да се случи обаче си остава. Всяка година в бургаската болница се лекуват поне по 5-6 души, консумирали отровни двойници.

Мая Йорданова
8154 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Драго

2021.07.06 | 20:38

3
На Пачия крак коя е двойника?
Драго

2021.07.06 | 20:47

4
Овчия крак.но е по светла Ядлива е
Гюлюгюлю мисирки,

2021.07.06 | 05:52

1
що сте сложили снимка на пачи крак, който нема отровни двойници, ве, мангасари неуки?
Стоян Митев

2021.07.06 | 10:19

2
Има 2 сходни вида Горчива миризливка и лъжлив пачи крак......

Добави коментар

Водещи новини