Напрежение между експерти и природозащитници: Каква ще е съдбата на мечката от Белица?

  • 05 юли 2021 15:40

  • 1753
  • 7
Напрежение между експерти и природозащитници: Каква ще е съдбата на мечката от Белица?
© Pixabay

Отстрелват мечката от Белица само при повторно нападение. Това потвърдиха Филип Ковашки, заместник изпълнителен директор на Агенцията по горите. Днес следобед бе даден брифинг, на който да се потвърди каква ще е съдбата на животното, което нападна жена, която беше в гората за бране на гъби. 

„Разрешителното е предвидено в законова процедура, която трябва да бъде изпълнена, независимо от волята на обществото. Тази процедура е предвидена в Наредба 8 и е напълно законосъобразна. Друг е въпросът дали това разрешително ще бъде ползвано, за да бъде отстранена тази или друга мечка. Към момента това не се предвижда.“, обясни Ковашки. Той допълни, че чрез издаването на тази заповед се цели да има законово основание в случай на нужда от реакция, ако има второ нападение или случай на агресия от животно към хора или едри преживни животни. „Няма как да оставим местното население и хората, които ходят там за гъби, беззащитни”, категоричен бе той.

По думите му жената, която е нападната е била там, за да изкарва препитанието си, а не на разходка. В този смисъл, няма как държавата да стои безучастна и хората трябва да бъдат защитени. Това е мотивът за издаването на тази заповед.

„В момента се предвижда да бъдат използвани алтернативни методи за справяне с животното, а именно да бъде прогонено, както и методи за улавянето или разселването му. В такъв случай няма да се стигне до отстрел, това е напълно сигурно“, увери Ковашки.

Той обясни, че още в петък, след регистрацията на нападението, в района са изпратени служители на горското стопанство и общината, чиято цел била да прогонят мечката. До момента, вече 3-4 дни тя не е забелязвана, което значи, че не е в района.

 

След инцидент с мечка край Белица: Кампания ще учи хората за поведението им в планината

Въпреки уверенията на експертите в края на брифинга обаче имаше разпалена полемика кой има право да решава живота на мечката. Защитниците на мечката искат доказателства, че няма да се стигне до убийството на животното. Настояват експерти от София да отидат в Белица и да следят действията на местната власт там. Някои от присъстващите обърнаха внимание, че трябва да се има предвид и размножителния период. 

Междувременно стотици се включиха в защита на мечката от Белица и в социалните мрежи. Предвиден е дори протест в 18.30 ч. тази вечер. 

Вече тече и онлайн петиция. 

Снимка: Фейсбук

"Близо 24000 подписа в защита на мечката от Белица за ден и половина. Или три пъти повече от населението на Община Белица. Явно е, че темата представлява обществен интерес и също така е явно, че Министърът на земеделието, храните и горите трябва да отчете това при взимане на решение дали да одобри издаването на разрешително за отстрел", коментира Явор Гечев, ръководител на отдел "Маркетинг" в "Четири лапи"

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1753 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Ко

2021.07.05 | 18:34

7
Маината му на министъра
Тои

2021.07.05 | 18:32

6
Да острелят тези дето маика им тъсят в гората....
Драган

2021.07.05 | 17:19

5
Защо да застрелват мечката, да застрелят нахапаните те така и така са започнати. Хората и без това станаха много, животните са къде къде по малко. Ало четирите лапи, разберете най накрая, че животното е животно.
МЕЦАНА

2021.07.05 | 16:16

4
АЗ СЪМ ДОБРИЧКА НО НЯКОЙ ДРАЩИ В МОЯТА ГОРИЧКА
ПФУ

2021.07.05 | 16:15

3
КОЙТО ПОСЕГНЕ НА МЕЦАНА ДА ГО СТИГНЕ СЪЩОТО
ОХХХХХХХХХХХХХ

2021.07.05 | 16:14

2
ВСЕКИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ ИМА ПРАВО ДА ЖИВЕЕ ОСТАВЕТЕ МЕЦАНА ДА ЖИВЕЕ
Бай Васо Сърбеца

2021.07.05 | 16:07

1
Свобода за мечката, смърт за ци.ганите дето ни пробутват стари гъби по сергиите, от горе пресни гъби, от долу сложили стари разлагащи се гъби

Добави коментар

Водещи новини