След инцидент с мечка край Белица: Кампания ще учи хората за поведението им в планината

  • 05 юли 2021 11:33

  • 475
  • 0
След инцидент с мечка край Белица: Кампания ще учи хората за поведението им в планината
© Pixabay

След инцидент с мечка край Белица започва информационна кампания сред хората за поведението им в планината, каза за БТА кметът на Белица Радослав Ревански.

Повод за срещата е случай от петък /2 юли/, когато местна жена беше нападната от мечка, докато бере гъби в гората. Вследствие на инцидента жената е получила множество одрасквания и наранявания по крайниците, но без вътрешни наранявания и сериозни травми.

Стана ясно има ли разрешение да се отстреля мечката, нападнала жена

Гъбарите в общината са стотици и в този сезон са в планината, с което изкарват прехраната си, каза пред репортер на БТА Радослав Ревански. За да се избегнат подобни срещи между дивите животни и хората, от общината днес организират среща между местните жители и представители на различни институции. "Не може да гледаме на животните като на врагове и в същото време не искам никой да гледа на хората като врагове на животните", посочи кметът на Белица и допълни, че иска обаче хората да бъдат защитени.

В петък общинското ръководство поиска мечката да бъде отстреляна. Днес вече ще се търсят варианти за прогонване на животното, каза още Радослав Ревански.

Убиването на дивото животно трябва да е последното нещо, което да се направи, обобщи за БТА управителят на Парка за танцуващи мечки край Белица Димитър Иванов. По думите му има редица мерки, с които може да се прогони мечката, преди да се прибегне до най-крайната. Вероятно причина за реакцията на животното е страх, а инцидентът не е следствие от преднамерени действия нито от страна на мечката, нито от страна на човека, каза още Димитър Иванов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини