Министър Кузманов участва в конференция за старта на новия седемгодишен период на програмите „Еразъм +“ и „Европейски корпус за солидарност“

  • 25 юни 2021 14:01

  • 226
  • 0
Министър Кузманов участва в конференция за старта на новия седемгодишен период на програмите „Еразъм +“ и „Европейски корпус за солидарност“
© ММС

Министърът на младежта и спорта Андрей КузмановАндрей КузмановАндрей Георгиев Кузманов получава средното си образование в Централното спортно училище участва в конференция по повод старта на новия седемгодишен период 2021 – 2027 г. на програмите „Еразъм +“ и „Европейски корпус за солидарност“ на Европейския съюз и поздрави участниците в нея. В работата на конференцията участва и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Това съобщават о пресцентъра ММС.

На форума министър Кузманов съобщи, че през новия програмен период Министерството на младежта и спорта ще работи съвместно с Министерството на образованието и науката по управлението и администрирането на двете европейски програми. Новата Програма „Еразъм+“ ще бъде много по-отворена с новите опции за мобилност в Направление „Спорт“. Министър Кузманов постави акцент върху три елемента в Направление „Спорт“ на програмата.

„На първо място Направление „Спорт“ ще разполага със специален бюджет от 470 милиона евро. Други новости са модулната система за различните бюджети, намаляване на броя организации, които могат да кандидатстват за даден проект, както и допълнително облекчаване на административните и финансовите процедури. Третият елемент е международното сътрудничество. Програма „Еразъм+“ ще бъде много по-отворена с новите опции за мобилност. Интересът към програмите е гаранция за готовността и желанието на младежите в България да се включват в добрите европейски младежки инициативи и практики и да показват на дело солидарността си с Европа“, каза министър Кузманов.

Амбициозна и в синхрон с предизвикателствата на съвременното общество е и Програма „Европейски корпус за солидарност“, която дава нови възможности на младите хора да участват в доброволчески дейности за солидарност и допринася за сътрудничеството на европейско ниво.

Министър Кузманов награди състезателките от националния отбор по художествена гимнастика

Изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов каза, че двете програми са променили до голяма степен живота на милиони европейци, тъй като това са най-антропоцентричните програми в Европейския съюз. През тези повече от 30 години над 10 милиона европейци и 155 хиляди българи са имали възможност за участват в различни форми на образование и учене през целия живот.

Наградени бяха най-добрите проекти, реализирани по Програма „Еразъм +“ и Програма „Европейски корпус за солидарност“ в предишния програмен период. Сертификатите бяха връчени от министър Андрей КузмановАндрей КузмановАндрей Георгиев Кузманов получава средното си образование в Централното спортно училище, министър проф. Николай Денков и от Михаил Балабанов.

Сред отличените бенефициенти са Сдружение със специални потребности – Мадан, Национален военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, Фондация „Глобални библиотеки“ – София, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Професионална гимназия по стопанско управление „Атанас Буров“ – Силистра, Висше училище за застраховане и финанси – София, Сдружение „Алтернатива Интернешънъл“ – Благоевград, Асоциация „За теб“ – Варна, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и др.

Novini.bg
226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини