Борислав Велков с точен анализ за НДК: Защо най-апетитните части от НДК са приватизирани и разпродадени?

  • 23 юни 2021 13:43

  • 718
  • 2
Борислав Велков с точен анализ за НДК: Защо най-апетитните части от НДК са приватизирани и разпродадени?
© Bulphoto, архив

Педседателят на Съвета на директорите на Националния дворец на културата (НДК) Борислав Велков направи пиперлив коментар за управлението на центъра. Той е категоричен, че в дискусията, повдигната в публичното пространство, не трябва да се спестява истината. Велков смята, че обществото се вълнува от НДК. НДК е символ и съдба на няколко поколения и не заслужава да бъде част от нечий сценарии, пише той в свой коментар във фейсбук.

Публикуваме мнението на Велков без редакторска намеса:

Бъдещето на НДК минава през истината за НДК! Много хора ме потърсиха, за да ме попитат, защо отново сме във фокуса на медиите? Отговорът е само един. Обществото се вълнува от НДК, което означава, че истината за състоянието на НДК трябва да бъде обществено достояние. Независимо от това кой, кога и защо е управлявал с добри намерения, или е участвал в разграбването на един от символите на София и България. По презумция истината се дължи на обществото и на всички, които са били част от създаването, развитието и настоящето на НДК. На тези, които ще бъдат неговото бъдеще. НДК има памет и белите петна в нея трябва да бъдат възстановени. През годините са подавани много сигнали за злоупотреби в НДК. Последните сигнали, които са подадени от група общински съветници в столицата е една добра възможност отново да се повдигне темата и да разберем, констатираме и анализираме какво се е случвало тогава, когато някой е искал да бъде по-голям от НДК. Според мен целта, не е някой да бъде посочен с пръст или злепоставен, защото, който не управлява той не греши, а да възтържествува цялата истина за всички тези години. През 1981 г. дворецът е построен с народна пара, а днес се управлява с публични средства. Те винаги излизат от джоба на данъкоплатците и трябва да се върнат обратно там под формата на обществени ползи.

Въпросът е: има ли дупка на този джоб и колко се е изхлузило по крачолите?

Хората са чувствителни не само към разходването на средства, но и към репутацията на своите символи. НДК е символ и съдба на няколко поколения и не заслужава да бъде част от нечий сценарии. Чувствам нужда да споделя мислите си, защото другото би било също част от един сценарий на безучастност и нихилизъм, които са майката и бащата на маргиналното мислене. Подкрепям усилията общинските съветници в търсене на истината, като основна обществена ценност. Надявам се институциите да си свършат работата така, че да не оставят и грам съмнение в подкрепата си.

Искането за нови проверки на дейността през различни периоди поставя и редица важни въпроси за битието и житието на НДК, по които също да се разсъждава на най-високо държавно ниво.

Защо най-апетитните части от НДК, които биха могли да гарантират издръжката на дружеството са приватизирани и разпродадени през годините?

Кой е позволил и кой е участвал в този грабеж? Ако НДК разполагаше с тези активи, не би имало проблеми със своята издръжка, а част от печалбата от дейността да се реинвестира за развитие, културна дейност, събития, фестивали, модернизация, която да позволи да бъдем част от световната сцена и конгресната индустрия.

Съветници от ДБ сезираха главния прокурор заради злоупотреби на Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК

Също така, спешно е необходима експертна дискусия за статута и съвременните стандарти в управлението на търговски дружества като НДК, чиято дейност е специфична и преди всичко в обществена полза. Културната, конгресната и събитийната индустрии са сложни за управление, защото адресират едновременно и към обществото, и към бизнеса.

Независимо, дали съм на позицията, която заемам или гражданин, който посещава НДК, винаги ще поддържам тезата за съвременно развитие на инфраструктурите за култура и конгресна дейност, както и за правилното разходване на средствата за тях. Това беше и мотивацията ми преди няколко години, когато бих камбаната за случващото в НДК.

Днес някой друг е подхванал темата, което е доказателство, че истината винаги намира път, по който да мине, дори да не е най-прекият

Novini.bg
718 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.23 | 14:44

2
Избори на 11 юли 2021 г. ! ГЕРБ 3.99999999 % ! Не влиза в Парламента ! Новия главен прукорор Б . Рашков поема делото на бившия премиер ББ , който е в следствения арест ! Приятна нова седмица !
Mitaka

2021.06.23 | 13:52

1
Нека да вият комунистите. Аз живея срещу НДК и за няколко години се преобрази фантастично. Фонтаните изцяло ремонтирани, плочките сменени по много добър начин с страхотна основа от долу. Вътре цялостен ремонт. Градините с поливна техника, засадени борове, рози красота. Немски осветителни тела на всеки метър, а преди имаше 5 лапи и те счупени. Хич не ме интересува, дали някой нещо е прекалил, важното, е че стана красиво и всеки да го види, няма как да си криви душата. Адмирации.

Добави коментар

Водещи новини