Денков притеснен: Началници на регионални структури ходят по партийни сбирки

  • 21 юни 2021 10:02

  • 2682
  • 6
Денков притеснен: Началници на регионални структури ходят по партийни сбирки
© Bulphoto, архив

Служебният министър на образованието Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С е притеснен, че в системата има политизация. Той е категоричен, че тази тенденция трябва да се прекъсне. 

"То се виждат доста лесно - началниците на регионалните структури ходят по партийни сбирки, които не са част от образователната ни система. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо", каза той пред Bulgaria on air.

Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, министър Денков обясни, че засега работещите в сектора могат да бъдат спокойни. 

"В момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред", обяви още той.

"Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономика -  повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", подчерта министър Денков.

"Много често се казва, че има много висши училища, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния регион. Има дефицит обаче в района около Бургас. Това е важно, защото младежи трябва да напускат тези региони и повече вече не се връщат. Натрупано в годините означава, че обезлюдяваме тези региони. Ние трябва да решим 3 проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София трябва окрупняване и общо да се повиши качеството", обясни той.

Денков коментира и новата мярка за насърчаване "Отново заедно", която предвижда около 30 000 ученици да отидат безплатно на лагери. 

Министър Денков разкри по какви критерии ще се избират ученици за летните екскурзии

"Тези средства бяха предвидени за туризъм. Тези 30 000 ученици, как ще се разпределят, ще реши педагогическият състав. Всички държавни училища могат да участват, кандидатстването вече е стартирало като процедура. В началото на юли очакваме и първите документи", посочи министърът.

Според него един от проблемите във висшето образование е липсата на кандидати в някои много важни специалности.

"Да се сключват договори между работодатели и бъдещи специалисти, да се дадат стипендии на деца с добър успех и те да отидат в тези компании", добави Денков.

Последвайте канала на

Novini.bg
2682 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
х мен

2021.06.21 | 19:46

6
Денков, ти ще излезеш най - тъпото парче от всички служебни министри!!! България е демократична държава и хората в извън работно време могат да правят каквото си искат в рамките на закона! Да гониш хора от работа по политически причини е ДИСКРИМИНАЦИЯ ! Свободната политическа принадлежност е записана в конституцията, ама няма кой да я чете!!! Аман от девето- септемврийци!
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.06.21 | 13:35

5
олигофрените на фигуранта радеф от назначеното му селско политбюро начело с другарЕте янеф, рашкоф, василев, л.айнаки, минетков и други болшевишки утрепки вече почти 2 месеца само клюкарстват и кадруват противоконституционно без ЕДНО свършено дело. Това са комунделите - само приказки, ядене, ср.ане, е.бане и крадене!
Ба

2021.06.21 | 12:23

3
От новите май само този е читав!
надали

2021.06.21 | 12:29

4
Nekakav mishkar.

2021.06.21 | 11:41

2
А Вие какво очаквахте г-н Министър, след като цялото служебно правителство е партийно ангажирано?
Интересно

2021.06.21 | 11:40

1
Кастрева от герб ли е или не е?

Добави коментар

Водещи новини