Разузнавачът ген. Тодор Бояджиев за висшия шпионаж и закона "Магнитски"

  • 20 юни 2021 18:18

  • 5797
  • 18
Разузнавачът ген. Тодор Бояджиев за висшия шпионаж и закона "Магнитски"
© NOVA

Той е внук на воевода и генерал от „Държавна сигурност”. Първият главен секретар на МВР след 1989 г. днес е избягал в страндженското село Граматиково, с което го свързва детството ми. В „Неделята на NOVA” ген. Тодор Бояджиев разказа как вижда събитията у нас и по света.

За руските шпиони

„Първо за мен този случай, който беше разшумян от главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, сравнявайки го с „Кембридж Файф” – известната кейбриджка петорка Кийм Филби, МакДоналд и всички останали от върховете на английската аристокрация , които са работили за руското разузнаване, от този момент за мене този случая е анекдот. Ниският професионализъм на българските служби и на българските „шпиони”, да се сравняват с върха на шпионажа в 20 век е буквално смешно. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм, които са решили, че вършат нещо в кауза, която изповядват. Оказа се, че няма нито секретна информация, нито значима информация. Това сам министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността го заяви”, посочи ген. Бояджиев.

„Случаят беше прекомерно разширен. Далече по интересни неща стават сега в момента, за да си губим времето да говорим за „София Сикс. Смешна история. И е обидно да мислим, че било то американско или руско разузнаване, би работило на това ниво. Пълна аматьорщина, нищо професионално в цялата история, за да си губим времето с нея”, смята той.

За закона „Магнитски”

„В интерес на щатите е да няма корупция в нас. То е чисто прагматично. В интерес на България е да се ограничи корупцията. Ако тук съвпадат интересите - аз приветствам това, което вършат американците в София. Но ако информацията им е, че еди-кой си политик на висок пост е корумпиран и те използват това, за да го вербуват, за да работи против нашия национален интерес, тук ДАНС трябва да удрят през ръката и да кажат „Скъпи партньори, приятелството е приятелство, сиренето е с пари. Не пипайте тук, вие нарушавате нашия национален интерес”. Което го няма, за съжаление”, заяви ген. Бояджиев.

Според него причините за това са много. Той посочи и, че разследването най-вероятно е от много дълги години, а не „от вчера за днес”.

„Американците имат много по-интересен закон. И съм писал за него, това е законът „РИКО”– закон против организираната престъпност. „Магнитски” на практика е допълнение към общия закон, подписан от Ричард Никсън като президент и влязъл в сила през 1970 година”, обясни ген. Бояджиев.

За класифицираната информация и подслушванията

„Всеки гражданин на републиката има право да пита. Но органи са тези, които решават дали да му се отговори и дали това няма да наруши националната сигурност. Можем да ви дадем или не можем. Но това трябва да става публично. Ако на Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския му е отказано, трябва да му се каже защо му се отказва. На Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския това му е ясно. Той управляваше Звеното по контрол за Специалните разузнавателни средства”, припомни ген. Бояджиев и обясни, че е съвсем естествено да му бъде отказан достъп.

Според него не само, че не е редно да се подслушват политици,но е и незаконно.

„Държавата е задължена да го информира, че е бил обект на подслушване и по какви причини. И след като нищо не е доказано, тези материали подлежат на унищожение, а не на използване срещу него”, обясни разузнавателят.

Novini.bg
5797 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.07 | 00:15

18
МУТРАФОНОВИ КУПОНИ.МУТРАФОНОВА РЕЖИМ НА ТОКА.МУТРАФОНОВА РЕЖИМ НА ВОДАТА.МУТРФОНОВА ДОНАБОРНИ КОМИСИИ. МУТРАФОНОВА КЛЬОНОВЕ.МУТРАФОНОВИ...ХУБАВ ЛИ Е ФИЛМА ИЛИ Е РУСКИ.МУТРАФОНОВА ЕДВАМ,ЕДВАМ ОТ ЗАПЛАТА ДО АВАНС... МУТРАФОНОВА ОПАААААШКИ...МУТРАФОНОВА,ПРАЗНИ РАФТОВЕ...МУТРАФОНОВА...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА*****МОЛЯ НЯКОЙ,КОЙТО ЗНАЕ ЗА НЯКОЙ ОТ ХУНТАТА НА РУСКИЯ ВАМПИР МУТРАФОНОВА ,ЧЕ НЕ Е ДЕБИЛ,ОЛИГОФРЕН ИЛИ КРЕМЪЛСКА МАСТИЯ ДА МЕ УВЕДОМИ СРЕЩУ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.06 | 20:58

17
ПРИ ЖАН ИМАШЕ ЕДИН ПЛЕВНСКИ ИКОМУНИСТ,КОЙТО ДАЖЕ ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИИ В САЩ И ВСЕ ЛЪЖЕШЕ,КАТО ДНЕШНИТЕ КЕЛЕШИ,КОЛКО МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ИДВАЛИ ОТ САЩ ДО ДЕН ДВА В РУСКИЯ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА
Червена армия

2021.06.20 | 18:13

7
Ето тъкива генерали ни докараха до просешка тояга преди 30 години сега е време на ГЕНЕРАЛИТЕ от военната хунта на Радев да ни довършат , да пази Бог от ваенни предатели България, защот най - много народът е страдъл когато воени са се пробвали да оправляват страната.

2021.06.23 | 06:20

16
Радев нов президент.
FARAON

2021.06.20 | 23:32

15
ВСЯКО БУЛГА РАШКО ЖИ ВОТНО, Я ПРОФЕСОР, Я ДОЦЕНТ, ГЕНЕРАЛ, АКА ДЕМИК! НЕ СЕ ЛИ ВИЖДАТЕ, ЧЕ СТЕ ЕДНА ПАС МИНА ЕВА НИ В МОЗЪКА СКО ТОВЕ БЕ! Е ИМА НА ИЛИЕНЦИ ЕВТИНИ ОЧИЛА! ВИЖТЕ ПА СЕ ПОГЛЕДНЕТЕ ОТСТРАНИ, КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ БЕ, БО КЛУ ЦИ БЕЗ МОЗЪЧНИ!
FARAON

2021.06.20 | 23:27

14
КАКЪВ РАЗУЗНАВА Ч Е ТОЯ НЕ ЩАСТНИК БЕ?! ЦЕЛ ЖИВОТ Е БИЛО НА ХРАНИЛКАТА ТОВА ЖИ ВОТ НО! ЗАРАДИ ТАКИВА ВИ НАРИСУВАХА, КАТО КЕ НЕ Ф! :)
НЕСТОР МАХНО

2021.06.20 | 22:17

8
ГЕНЕРАЛЕ ГЛЕДАЙ СИ СЪВЕТСКИТЕ ПРИЯТЕЛИ ИЛИ ПОНЕ ТЕЗИ КОИТО СА ОСТАНАЛИ ЖИВИ. НА НАС НЕ НИ ТРЯБВАТ ДЪРТИ НОМЕНКЛАТУРИ С ПАГОНИ!

2021.06.20 | 23:24

13
ГЛЕДАЙ СИ СЪВЕТСКИТЕ ДРУГАРИ И НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ТАТКОВИНАТА,ДЪРТ МУРУК!

2021.06.20 | 22:41

11
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем

2021.06.20 | 23:15

12
ГЕРБ ВЕЧЕ НЕ СА ПАРТИЯ ,А ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА!
Любен Гоцев (от ада)

2021.06.20 | 22:39

10
Тодоре идвай, че много се забави бе, червей.
С

2021.06.20 | 22:18

9
Тези устенца на дърт минетчия, да му глътнеш чорбето на Путин бе, разводач!

2021.06.20 | 18:06

6
През СОЦА такива като Бояджиев и цялото ДС разузнаваха сменят ли си редовно жените на техните колеги и обикновените български граждани редовно бельото с помощта на специални средства.

Добави коментар

Водещи новини