България поема председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа

  • 16 юни 2021 16:55

  • 215
  • 0
България поема председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа
© МО

От 1 юли 2021 г. България поема ротационното председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM Process).

Във връзка с подготовката на страната ни за предстоящите отговорности представители на настоящия председател Република Албания са на посещение в София в периода от 15 до 18 юни. Делегацията на албанската страна е водена от директора на Секретариата на Процеса - Джерджи Методжа. 

Министър Панайотов: 99% от обществените поръчки на МО през 2020 г. са с посочен изпълнител

Процесът SEDM e иницииран през 1996 г. като механизъм за повишаване на регионалната сигурност и вече повече от двадесет и пет години функционира като мярка за укрепване на доверието в Югоизточна Европа, както и за подкрепа на усилията на участващите страни за интегриране в евроатлантическите структури. Българското председателство ще бъде ръководено от заместник-министър на отбраната, отговарящ за международното сътрудничество и отбранителната политика.

В рамките на дискусиите в София ще се направи преглед на постигнатото по време на албанското председателство и ще се договорят условията за предаването му на българското Министерство на отбраната. Предвижда се разговорите да са фокусирани върху подходите, които страната ни ще разработи, за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, повишаване на ефективността на предстоящите мероприятия в рамките на инициативата, както и затрудненията при провеждането на редовните присъствени срещи, причинени от развитието на COVID пандемията. Ще бъдат обсъдени и организационни детайли, свързани с провеждането на церемонията по сдаване и приемане на председателството. Тя ще се състои на 27 август 2021 г. в гр. Куманово, Република Северна Македония, където е разположен Щабът на Многонационалната бригада – Югоизточна Европа. 

Панайотов чака разследването на прокуратурата за далаверите в отбраната

В срещите и разговорите с албанската делегация от българска страна участват директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, Даниела Григорова - началник на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“, както и представители на Министерството на отбраната, които през предстоящите две години ще координират и организират дейностите и мероприятията в рамките на многонационалната регионална инициатива, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Novini.bg
215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини