Водещите новини! Ужасно е: 60 000 българи са умрели заради мръсния въздух

  • 15 юни 2021 18:31

  • 1079
  • 6
Водещите новини! Ужасно е: 60 000 българи са умрели заради мръсния въздух
© Pixabay/Колаж: Novini.bg

*** Водещите вечерни новини на 15 юни ***

 

Макар че се говори отново и отново, и отново, мерки за замърсяването на въздуха в България реално почти няма, а то – като проблем – винаги се неглижира и се измества от други, уж по-важни проблеми, но…

Загубили сме близо 60 хиляди сънародници заради мръсния въздух за последните четири години, каза Стефан Димитров, съосновател на проекта AirBG.info за мониторинг на качеството на въздуха, по време на уебинар днес следобед "Как да дишаме по-чист въздух?", организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

Подробности ↓↓↓↓↓↓

Загубили сме близо 60 хиляди наши сънародници за около четири години заради мръсния въздух

***

И на този фон, трябва да научим и ето тази не по-малко ужасяваща новина, пряко свързана с предишната:

Ако 2020 г. се използва за базова година, за следващите 20 години, до 2040 г., населението на България се очаква да намалее с една четвърт.

Подробности ↓↓↓↓↓↓

Очаква се за следващите 20 години населението на България да намалее с 1/4

***

Имало едно време…

… една държава, в която всеки бил малко беден, малко задлъжнял и малко притиснат, та затова и малко „бъркал“ тук-там в чуждото, просел си подкупи или пък давал, че да му се оправят нещата по-лесно. И затова бил и винаги малко виновен, та не смеел много да се обажда и да противоречи, че à му пратеха проверка, à беше изгорял на място. 

На полицаите вместо да им увеличават заплатите, им даваха стоп палки – да си ги взимат с просия на подкупи. Така, с един куршум удряха бая зайци: хем им осигуряваха парите, които им трябват, без да бъркат в хазната (в хазната бъркаха други), хем ги караха да се чувстват виновни, че да не знаят много и да си траят, хем създаваха страх и разкол в редиците, че да могат да ги контролират по-добре – че знаеха ли много, протестираха ли, защитаваха ли гражданите… им вадеха кирливите ризи и ги плашеха с тях.

↓↓↓↓↓↓

Приказка за корупцията

***

Последното правителство направи една стъпка, която не бе правена в последните 40 г. Целта за ремонтите на язовирите беше да се защити здравето и живота на хората. Този процес започна през 2018 г. Това заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

↓↓↓↓↓↓

Лъчезар Борисов: Водният дух ли или някоя джедайска сила източват язовирите в момента?

***

Настоящият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията ще бъде сменен, каза пред журналисти премиерът Стефан Янев. Директор на агенцията сега е Габриела Козарева и тя ще бъде сменена с предложение на министъра на правосъдието.

↓↓↓↓↓↓

Директорката на Агенцията по вписванията се разделя с поста си

***

Начинът, по който Мирослав Боршош е управлявал средствата на НДК, е нецелесъобразен - за половин година през 2015-а изхарчва 9 милиона лева. 

Това каза в интервю за fakti.bg общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев по повод настояването на формацията институциите в държавата да се сезират и да разследват разходите в първата година на управление на НДК от Мирослав Боршош. 

Подробности ↓↓↓↓↓↓

ДБ: Боршош е управлявал средствата на НДК нецелесъобразно - за половин година е изхарчил 9 млн. лева

***

Каквито и доводи за цени на електроенергията от различни генериращи мощности да се привеждат и дискутират, трябва да се помни едно основно правило – и сега, и в бъдеще, генериращите мощности ще продават произведената енергия на цени, диктувани от борсата, при спазване на изискванията за опазване на околната среда. Защото България вече е член на единния европейски пазар на електроенергия.

Подробности ↓↓↓↓↓↓

Булатом: Необходимите средства за завършване на проекта АЕЦ "Белене" са около 8-9,5 милиарда евро

***

Продължителността на руско-американската среща на върха в Женева на 16 юни, според предварителните планове, ще бъде приблизително четири до пет часа, като се вземат предвид почивките.

Това съобщи пред репортери във вторник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Подробности ↓↓↓↓↓↓

Кремъл обяви програмата за срещата Путин-Байдън

***

Броят на хората в Германия, които подкрепят крайнодесни възгледи, отново се е увеличил, заяви службата за вътрешно разузнаване в доклад, представен днес от вътрешния министър Хорст Зеехофер, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Федералната служба за защита на конституцията е установила, че през 2020 г. десните екстремисти, склонни към насилие, са се увеличили с 3,8 процента и са станали 33 300.

Подробности ↓↓↓↓↓↓

Германското разузнаване предупреди за увеличаване на десния екстремизъм

***

Novini.bg
1079 6

Коментари 6

Добави коментар
Дончо

2021.06.16 | 05:35

6
Спрете изсичането на горите.
и много повече

2021.06.15 | 23:24

4
от недохранване
като в бананова

2021.06.15 | 23:25

5
от недохранванерепублика сме
Поли

2021.06.15 | 21:04

3
Ааа, подбрахте ли новия тренд!? Субсидийките да не спират нали?

2021.06.15 | 20:47

2
А от шума колко мрат.

2021.06.15 | 20:08

1
Хахаха те я за няколко човека от бацила се притесняват.

Добави коментар

Водещи новини