Започва широка кампания за кибернасилието срещу жени и деца под патронажа на вицепрезидента

  • 08 юни 2021 14:51

  • 280
  • 8
Започва широка кампания за кибернасилието срещу жени и деца под патронажа на вицепрезидента
© Президентство

Кампания „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“ ще се проведе под патронажа на вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Инициаторите са от международната организация „Зонта Интернешънъл“, конкретно клонът за България, Румъния, Република Северна Македония („Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл“). Дейността на „Зонта“ е насочена основно към подкрепа за жени и деца. Това съобщават от прессекретариата на Президентството.

В проекта, който ще продължи до април 2022 г., ще участват представители на изпълнителната и местната власт, на различни институции, на неправителствения сектор. Целта е след мащабна информационна кампания и различни обучения да се направят предложения за работещи политики в тази сфера. На първата онлайн среща за обявяване на проекта беше изтъкната именно необходимостта от национална политика за интервенция, която включва изработването на адекватно законодателство, и за превенция.

Вицепрезидентът: Където и да живеят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух и създават българско културно наследство

Вицепрезидентът, която като представител в Европейския парламент, активно работи по този проблем, включително и в създаването на европейско законодателство, сподели пред участниците в срещата своя опит.

„Самотните бойци са обречени. Ангажиментът е на всички – от децата, през родителите, до властите – от най-ниско до най-високо ниво“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, като подчерта и отговорността и съдействието на доставчиците на интернет услуги. Вицепрезидентът предложи за партньори в кампанията да бъдат привлечени и известни личности с авторитет пред децата и младежите, хора, на които те могат да се доверят.

Като първа и основна стъпка в битката с онлайн насилието срещу жени и деца Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи публичността и изрази притеснение, че поради страх и неудобство голяма част от засегнатите не сигнализират за проблема. Последни изследвания пък сочат, че по време на пандемията от Ковид-19 се е засилила тревожността у родителите за безопасността на децата в интернет пространството.

Илияна Йотова назова още един грях на предишната власт

Дигитална грамотност, критично мислене, емоционална интелигентност – това според Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , са трите основни ключа в битката с този проблем.  „Да си грамотен в свръхдинамичния 21 век не е да си грамотен в 20 или 19 век. Става въпрос за знания и умения за използване на морето от информация в интернет и за нейното пресяване, за безопасното онлайн общуване, което разпознава рисковете.

Трябва да се изгражда дигитална грамотност не само в децата и младежите, но и във възрастните“, посочи вицепрезидентът и цитира данни на УНИЦЕФ за България, според които 57% от 16-19-годишните оценяват собствените си дигитални учения като основни или по-високи – за сравнение, средният процент за Европейския съюз е 82. „Изграждането на критично мислене е средство срещу дезинформацията, фалшивите новини, които ни атакуват всекидневно. Ние сме на последните места в Европа по разпознаване на вярно и невярно съдържание. Защо емоционална интелигентност? Емоционално интелигентният човек успява да улови невидимите заплахи“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът е убедена, че водещ партньор в битката е образователната система, в която, за съжаление, изграждането на дигитални умения както в учениците, така и в учителите, все още не се е превърнало в практика.

Novini.bg
280 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Wendycjwza

2021.06.09 | 03:23

8
М­л­­а­­д­­а­­ ­­­м­о­­­к­­р­­­а­­ ­­у­ч­­е­н­­­и­­­ч­­­к­а­ ­­ч­­­у­к­а­­­ ­­ ­­­W­­­ ­W­­­ ­­W­­ ­­­.­­­ ­­B­ ­­G­­­ ­­1­­ ­­­7­ ­­­.­ ­­C­­­ ­­L­­ ­U­ ­­B
Cherylmgeca

2021.06.09 | 01:09

7
М­л­­а­д­­­а­­ ­­м­­о­к­­­р­­а­­­ ­у­­­ч­­­е­­н­­и­­ч­­­к­­­а­­­ ­­­ч­­­у­­­к­а­­ ­ ­­W­­ ­W­ ­­W­­ ­­­.­­ ­­B­ ­­­G­­ ­­1­­­ ­­­7­ ­­.­­­ ­­­C­ ­­L­ ­U­­­ ­­B
Yvettezrbga

2021.06.08 | 21:08

6
М­л­­­а­­­д­­а­­ ­­­м­о­­­к­­р­а­­­ ­­­у­­ч­­е­­­н­и­­­ч­­­к­­а­ ­­ч­­­у­­к­­а­­ ­­­ ­­­W­­­ ­­W­ ­W­ ­.­ ­B­­ ­­G­­ ­­­1­ ­7­ ­.­­ ­­­C­­­ ­L­ ­U­­­ ­B

2021.06.08 | 15:42

1
Така е цифровото онождане трябва да бъде спряно веднага.
назад

2021.06.08 | 16:11

5
към природата
хм

2021.06.08 | 16:10

4
Не разбрах,за кибернасилието,или срещу??!
Sandracrcxa

2021.06.08 | 16:10

3
М­­л­­­а­­д­­­а­ ­­­м­­о­к­­р­а­ ­­у­­­ч­­­е­­­н­­и­­­ч­к­­а­ ­­ч­­­у­к­­­а­ ­­ ­W­­ ­W­ ­W­­ ­.­­­ ­B­­ ­G­ ­­1­ ­­7­­­ ­.­­ ­C­­ ­L­­­ ­U­­ ­­­B

2021.06.08 | 16:03

2
ЙОТОВА Е КОМУНИСТИЧЕСКИ ЕКСТРЕМИСТ ОЛИЦЕТВОРЯВАЩ НАСИЛИЕТО СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО

Добави коментар

Водещи новини