Паметна плоча за проф. д-р Параскев Стоянов бе открита в Ловеч

  • 29 май 2021 12:53

  • 434
  • 1
Паметна плоча за проф. д-р Параскев Стоянов бе открита  в Ловеч
© Община Ловеч

Паметна плоча на името на проф. д-р Параскев Стоянов (1871 г. -1940 г.) бе открита на 29 май 2021 г. в Ловеч. Тя е поставена на сграда  до Покрития мост, плочата е дарение от „Ротари клуб“  Ловеч. На тържеството присъстваха кметът на Община Ловеч Корнелия  Маринова, почетните граждани на Ловеч д-р Румяна Нановска и д-р Никола  Владов,  ротарианци, историци, граждани. Това съобщават от пресцентъра на общината.

Платното, покриващо плочата, бе свалено от кмета Корнелия  Маринова, д-р Никола  Владов и Мариан Стоянов, президент на „Ротари клуб“. Върху плочата са изписани неговите думи: „…след смъртта ми върху една книжка с туш в сърцето да се напише името „Ловеч“, защото това име е записано в сърцето ми…“

Откриването на всеки паметник, на всяка паметната плоча е израз на признателност от поколенията към нашето минало, каза в словото си Корнелия Маринова. Тя припомни, че Параскев Иванчов Стоянов е български лекар, професор,  общественик, основоположник на хирургията и морелечението в здравното дело на България. Занимавал се е активно с краеведска дейност. Той е първият професор по хирургическа пропедевтика в първия Медицински факултет в София и автор на първите учебници по хирургия. Създава санаториуми, ръководи хирургична клиника. Запален турист и алпинист, един от първите любители фотографи, творец, експериментатор и новатор за времето си.

Създава Българската хирургична школа, която дава кадри за различните области на хирургията. Много са и заслугите му за Ловеч, не случайно нашата болница носи неговото име.

Кметът на Ловеч поздрави децата в ДГ „Зора“ за включването в Световния ден на Спешната медицинска помощ

През 1900 – 1901 провежда безпристрастна анкета на останалите живи съратници на Васил Левски в Ловеч. Проучва историята на града през епохата на Възраждането. Резултатите публикува в книгата „Градът Ловеч като център на Български централен революционен комитет, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор С. Кирков“ (1901). Средствата от продажбата на книгата дарява за построяване паметника на Тодор Кирков в Ловеч. Участва в комитета за написване и издаване на поредицата „Ловеч и Ловчанско“. Почетен гражданин на Ловеч от 2014 г.

Novini.bg
434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.05.29 | 15:43

1
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

Добави коментар

Водещи новини