В Бургас посрещнаха първия у нас екокатамаран

  • 18 май 2021 13:51

  • 470
  • 1
В Бургас посрещнаха първия у нас екокатамаран
© Булфото

Първият построен в България хибриден екокатамаран бе посрещнат на пристанището в Бургас. Плавателният съд "Мейви" акостира на трето корабно място пред "Магазия 1". Хибридният кораб е построен в корабостроителница в Царево и е по съвместен проект на България, Гърция и Грузия "Плаване през Черно море", финансиран по Оперативната програма "Черноморски басейн 2014-2020"  и е на стойност 1 237 786,24 евро..

С представянето на кораба Пристанище-Бургас отбелязва днес 118-та годишнина от създаването си.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че екокатамаранът ще плава в Бургаския залив, използвайки предимно слънчевата енергия. Плавателният съд ще бъде оборудван и с резервни двигатели, които също могат да бъдат използвани. През летния сезон с екокатамаранът ще се извършват туристически пътувания в залива. Разходки ще се правят до рибарското селище "Ченгене скеле", острова Света Анастасия и други забележителности в района. Плавателният съд ще се използва и за учебна база от учениците в Морското училище в Бургас.

Капацитетът на първия български екокатамаран е 27 пътници и трима души екипаж.

Катамаранът разполага със сензори за вода, които ще измерват нивата на хлорофил, разтворен кислород и нивото на Ph на морската вода, а също така и дали има наличие на суров нефт. Събираната информация ще може да се използва свободно от всички заинтересовани организации.

Предвижда се засега катамаранът да плава само в Бургаски залив по маршрута Бургас - Несебър, като Бургас - Созопол е другата възможна дестинация.

Последвайте канала на

Novini.bg
470 1

Коментари 1

Добави коментар
Ericayudya

2021.05.19 | 04:16

1
М­­­л­­а­­д­а­­ ­­­м­о­­­к­­р­­­а­­­ ­­­у­ч­­­е­­н­и­ч­к­а­­ ­­­ч­­у­­­к­а­­­ ­ ­­W­­ ­­­W­ ­W­ ­­.­ ­­­B­ ­­G­­ ­­1­ ­7­­­ ­.­ ­­C­­ ­L­­­ ­U­ ­B

Добави коментар

Водещи новини