Владимир Каролев е могъл да бъде 10 часа по-рано в болница, ако имахме хеликоптер

  • 11 май 2021 10:14

  • 2493
  • 0
Владимир Каролев е могъл да бъде 10 часа по-рано в болница, ако имахме хеликоптер
© Getty Images (архив)

Акцията по спасяването на икономиста Владимир КаролевВладимир КаролевВладимир Асенов Каролев е български икономист и финансист. Бивш общински би била по-лесна и бърза при наличието на хеликоптер. Това заяви за "Фокус" Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Той уточни, че акцията е била животоспасяваща, но е могла да бъде и много по-щадяща, както за пострадалия, така и за спасителите при наличието на хеликоптер, но за съжаление такъв сертифициран хеликоптер за такава дейност в България няма.

,,За съжаление такъв хеликоптер в България, сертифициран за такава дейност, няма. Има куп варианти, които в общи линии са неизползваеми на практика. Така че можем да кажем, че бихме спестили по-голямата част от времето, от носенето, но пак казвам – най-важното е, че самият пострадал щеше да е много по-бързо взет от терена, там където се е случило нещастието, и в рамките на 1 час – 1 час и половина общо от излитане на хеликоптер, дори и подаването на съобщение, щеше вече да е в лечебно заведение, нали си давате сметка, че става дума за 10-11 часа по-рано'', уточни спасителят.

Купуваме нов хеликоптер за спешни случаи през 2020 г.

Емил Нешев подчерта, че всички страни в ЕС разполагат с хеликоптер, а единствено Хърватия в момента е в процедура по откриване на такава служба, като е въпрос на месеци да заработи и там такава система – HEMS. България е единствената страна, която е далеч от момента, в който да знаем, че дори и в перспектива ще се случи нещо.

Трудно може да се каже какво се е случило с Владимир КаролевВладимир КаролевВладимир Асенов Каролев е български икономист и финансист. Бивш общински - вероятната причина са условията на терена. Най-вероятно е било твърдо или склонът е бил почти заледен. Наличието на много скрити камъни в близост може да е причина за падането, може да е закачил камък, който не се вижда отгоре и това да го е разбалансирало, но не можем да сме сигурни. Големият проблем е, че Каролев е бил сам, уточни Нешев.

Доц. Шопов: Най-фрапантната грешка на Каролев е излизането сам в планината

,,Винаги, когато отиваме в планината трябва да подхождаме с респект и уважение'', припомни Емил Нешев.

Novini.bg
2493 0

Свързани новини

Водещи новини