Доц. Шопов: Най-фрапантната грешка на Каролев е излизането сам в планината

  • 11 май 2021 09:27

  • 849
  • 0
Доц. Шопов: Най-фрапантната грешка на Каролев е излизането сам в планината
© Bulgaria on air

Сериозен проблем в планината са обективните опасности, които съществуват. Основният проблем е, когато ние допуснем някаква субективна грешка - всеки инцидент крие такава грешка. Първата и най-фрапантна грешка е излизането на Владимир КаролевВладимир КаролевВладимир Асенов Каролев е български икономист и финансист. Бивш общински сам в планината. Toвa каза доц. Александър Шопов от факултета "Обществено здраве, здравни грижи и туризъм" в Националната спортна академия.

Пред Bulgaria on air той посочи, че това е основно правило и то не трябва да се нарушава.

"Няма кой да ви окаже помощ, няма кой да ви наблюдава. Той наистина е много подготвен, но и тези хора не са застраховани. Приятелите му са били в друга част на планината. Вторият сериозен проблем е лошата преценка, че в тази ранна утрин на този западен склон снегът е твърд", обясни доц. Шопов.

И подчерта, че западните склонове се огряват от слънцето покрай обяд.

"Вероятно ние сме единствената държава в ЕС, която няма спасяване по въздух. Румънците отидоха толкова напред. Това е много сериозен проблем и той е на дневен ред. Това ще бъде сериозно предимство за всички инциденти в планината. Дори локализирането на Каролев е било голям проблем. Той не е имал обхват, бил е сам, няма кой да подаде сигнал", категоричен бе доц. Шопов.

Спасител за издирването на Каролев: Първо видяхме каската, на 100 м и самия пострадал

По думите му държавата трябва да обърне внимание на този проблем.

"Опасността е сериозна за хората, които участват в акцията. В някои случаи има опасност от вторична лавина, а те работят на терена. Планината е агресивна за хората, които непрофесионално излизат там. В тази част на сезона най-специфичното е големият температурен диапазон. В ранните часове те са отрицателни", добави още експертът.

849 0

Свързани новини

Водещи новини