Стотици миряни се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица в Роженския манастир

  • 04 май 2021 16:05

  • 12054
  • 1
Стотици миряни се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица в Роженския манастир
© Булфото (архив)

Стотици миряни се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица Вратарница (Портаитиса) в Роженския манастир. Всяка година вторият ден от Светлата седмица е посветен на чудотворния образ на Божията майка, който се намира в светогорския манастир Иверон и чието копие притежава Роженският манастир "Рождество Богородично".

Именно това е денят, в който в края на X век иконата се появява във водите на морето на Иверския манастир и е приета от монасите по указание на Божията майка.

"Роженският манастир получава копие на чудотворната икона през 1790 година, във времето, когато светата обител е под грижите на Иверския манастир", разказа пред репортер на БТА Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Това е едно от старинните копия на тази икона, която е прославена с чудотворство, с благодатна помощ и с много зарадвани човешки сърца, които са идвали при нея", допълни митрополитът.

"Чудесата на иконата са много. Едни от най-честите молитви, отправяни пред образа на Божията майка, са от родители, които имат проблеми със зачеването. Много рожби са придобити след молитви пред иконата, много от тях са и кръстени след това тук, разказа митрополит Серафим. Като най-голямо чудо обаче владиката определи вярата, която придобиват хората, които са се докоснали до иконата. Много хора споделят, че след преклонение пред тази икона и молитви пред нея, чувстват голяма промяна в себе си и преосмисляне на вярата, което променя живота им в отговор на тази вяра", посочи дядо Серафим.

Чудотворната икона на Св. Богородица - Казанска ще бъде донесена за поклонение в Кюстендил

На днешния празник Неврокопският митрополит Серафим отслужи в манастира света Литургия, след която множеството вярващи се включи в лития с чудотворната икона до храм "Св. Св. Кирил и Методий", където бе отслужен водосвет.

12054 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2021.05.04 | 21:05

1
идолопоклонци

Добави коментар

Водещи новини