Дронове се включват в управлението на градската мобилност

  • 27 април 2021 13:30

  • 371
  • 2
Дронове се включват в управлението на градската мобилност
© Pixabay

Дронове се включват в управлението на градската мобилност. Проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии на БАН представи на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив "Българо-китайски проект за използване на дронове при управление на градската мобилност". Проектът е на стойност 28 000 лева, финансиран от Фонд "Научни изследвания".

Според проф. Зафиров ефективно решение за наблюдаване на градския трафик е използването на малки дронове с камери. Те могат да се позиционират във всяка точка на градовете и да предават информация за трафика в реално време. Поради проблеми за предаването на информация, предизвикани от високи сгради и радиосмущения е необходимо да има и дронове на по-голяма височина, които да се използват като ретранслатори и да се изгради Платформа от дронове, информация от която да се използва за оптимизиране на граския трафик. Платформата ще използва и възможностите на 5G мрежите на мобилните оператори и на глобалната мрежа StarLink изграждана от компанията на Илон Мъск."

Германия одобри договор на стойност 3 милиарда евро за европейски военен дрон

Като резултати от проекта са разработетени анализи, Концепция и Стратегия за създаването на Платформата, които ще бъдат публикувани на Web-site на проекта след заършването му. Такива Платформи ще бъдат елемент от системите за управление на трафика в интелигентните градове и на инициативата за градска авиационна мобилност, в която е включен Пловдив, като шести град от ЕС.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
371 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 19:00

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
на

2021.04.27 | 14:04

1
на барбас ганьо не му трябват интелигентни градове. той ще обикаля с жипката и ще съобщава къде как, какво и колко

Добави коментар

Водещи новини