Здравните медиатори да получат допълнителни възнаграждения за работа в условия на COVID-19, предлагат от СОС

  • 21 април 2021 14:37

  • 198
  • 0
Здравните медиатори да получат допълнителни възнаграждения за работа в условия на COVID-19, предлагат от СОС
© Novini.bg

Столичният общински съвет /СОС/ ще обсъди на утрешното си заседание дали да отпусне заем от 20 000 лв. за допълнителните трудови възнаграждения за периода от януари до април тази година на здравните медиатори, които работят на първа линия в условията на пандемия от COVID-19 с малцинствените групи в София, съобщават от СОС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Дейността на сертифицираните от Министерството на здравеопазването медиатори е държавно делегирана и средствата за основните и допълнителните им възнаграждения се възстановяват от държавния бюджет. Докато това стане, е необходимо парите да се осигурят от бюджета на дирекция "Здравеопазване" към Столичната община.

Планът за обновяване на Централната баня е внесен за разглеждане в СОС

Към Столичната община работят общо 10 здравни медиатори, които след конкурс за длъжността са преминали обучение и изпит във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет. Техните задължения са да посредничат и/или придружават живеещите в компактни малцинствени групи при необходимост от спешна медицинска помощ, женска и детска консултация, профилактични прегледи, да им помагат при попълване на различни видове документи, в това число за кандидатстване за детска градина, училище и др.

За своята дейност медиаторите получават от държавата по една минимална заплата на месец, а за работата си в условията на пандемия Министерството на здравеопазването им осигурява допълнително по 650 лв. брутно.

Средствата, отпуснати заемообразно от Столична община за медиаторите, се възстановяват от МЗ в срок от 30 дни след получаване на отчет за изплатените допълнителни възнаграждения, информират от СОС.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
198 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини