Съдът и полицията пак с най - ниско доверие

  • 11 май 2011 14:49

  • 804
  • 0
Съдът и полицията пак с най - ниско доверие
©

Доверието в основните институции, свързани с наказателното правосъдие в България - полиция и съд, е ниско и остава почти без промяна през последното десетилетие. Това сочи представително социологическо проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Тези ниски нива са актуални и в края на 2010г. и се отразяват на мисленето на хората за престъпността като неизменна част от живота им. Според експертите от Центъра за изследване на демокрацията, субективният страх сред гражданите, че биха могли да пострадат от престъпление, надвишава многократно обективното настъпване на тези събития. Обществото започва да възприема престъпността като част от обективната действителност, а не като проблем, който може да бъде решен.

80 процента от българите са на мнение, че престъпленията са част от живота в страната като почти същият дял смятат, че повечето хора взимат предпазни мерки или се притесняват, че ще пострадат от подобно деяние.

В края на 2010 година по-малко от половината български граждани са дали положителна оценка на работата на полицията и съда. Над два пъти повече са гражданите, които дават подобна оценка на полицията - 43 процента, а тези, които оценяват положително дейността на съдилищата, са едва 18 на сто.

Според Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията, важно е подобни данни да бъдат мотив и да дадат насока за реформа в правозащитните институци:

"Ползването му като индикатор за формиране на дългосрочни устойчиви политики все още се пренабрегва, разчита се преди всичко на статистически данни, които се произвеждат от самите институции на съдебната система най-вече.", каза Галев.

Въз основа на данните от изследването, от центъра препоръчват повишаване на информираността на хората чрез постоянно предоставяне на достъпна информация за резултатите от работата на съдебната система и полицията и засилен контрол срещу злоупотреби вътре в двете системи.

Десислава Станева
804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини