Как се справяме с трудностите при COVID-19?

18 април 2021 07:40

Как се справяме с трудностите при COVID-19?
© Pixabay
1301 1

Най-разпространеният модел на справяне със стреса заради COVID-19 е поведение на приемане на действителността и реагиране спрямо ситуацията с намиране на всекидневни неща, които осигуряват усещане за контрол. Това коментира за БТА психологът доц.Маргарита Бакрачева, която разказа за изводите от научното изследване "Живот в условията на криза - COVID-19", проведено през април-юни 2020 г. и ноември-декември 2020 г. в България като част от международно изследване, обхващащо общо 12 държави.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23470

"Това, което се опитахме да направим, е да очертаем пътя на справяне с живот в условията на криза в две различни ситуации под един общ знаменател", обяснява доц.Бакрачева.

Данните показват, че въпреки продължителния си период, пандемията продължава да се оценява като значима и определяща всекидневието. Основен очертан резултат е негативната оценка за ефектите от пандемията върху живота на респондентите, което е в противовес, но и подчертава изразените силно позитивни очаквания за излизане от кризата.

Журналистът Даниела Иванова: Лесно е да се изстреляш нагоре, но е важно каква е цената, която ще платиш

Въпреки факта, че оценката за живота в условия на пандемия е свързана със значимо повече негативи за хората в сравнение с позитиви, това не възпрепятства оптимизма като цяло и увереността в личните ресурси за справяне.

"Този момент е много важен и показва силно разграничаване между оценката на обективните факти и оценката на собствените ресурси", отбелязва доц.Бакрачева.

Като най-адаптивен начин за справяне се очертава активното пренастройване на собствените възприятия. По-малко разпространен е проблемно-ориентираният подход, а още по-рядко е избягването. Това показва, че в ситуация, която не дава възможност за контрол, активното търсене на решение създава повече стрес, както и избягването, коментира психологът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23470

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1301 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.18 | 10:16

1
Вирусите стрес не носят. Инфодемията и принудителните незаконни мерки създават страх и стрес. Как да се преборим с тях?

Добави коментар

Водещи новини