Андрей Райчев пред novini.bg: Властта се търкаля по улицата. Може ли някой да я вземе?

15 април 2021 13:46

Андрей Райчев пред novini.bg: Властта се търкаля по улицата. Може ли някой да я вземе?
© булфото
3024 0

За конституирането на 45-тото Народно събрание и старта на новия политически сезон, както и за това дали новият парламент ще е скучен, или пък не, поканих за блиц коментар днес социолога Андрей Райчев. Питах го също така докога ще живее този състав на събранието и също - чия е властта сега, ако е вярно твърдението, че "властта е в стабилността", а не в ръцете на спечелилия най-много гласове на изборите.

Новият парламент не само, че няма да е скучен, а дори ще е много интересен. Колко дълго време ще продължи да живее обаче, аз не се наемам да прогнозирам, защото, както се изразяваше Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица "аз не съм гадач". Но да речем, че има евентуална възможност 60:40 да изкара близо два месеца.
Тези избори завършиха по много особен начин. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г хем ги спечели, хем ги загуби. Опозицията хем вкара доста хора, хем не са достатъчно за мнозинство.

Във всички случаи едно е сигурно - това е временно състояние.

За тази година се оказа, че нищо не се е случило. Когато протестите бяха в своя апогей, 30 на сто бяха за правителството, а 70 % против. Горе - долу това се възпроизведе и на вота, само че протестните гласове не са на едно място.
Изказванията в зала днес показа, че всички са срещу ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Въпросът обаче е под кой общ знаменател народните представители могат да се съберат и разберат. Примерно, Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в предлага мажоритарна система, обаче за ДБ и "Изправи се!Мутри вън!" това си е чиста проба смърт. Затова се опитват да заобикалят подобни подводни камъни и да се обединят около промяна в Изборния закон, както и може би в опити за реформиране на съдебната система. Ревизията на досегашното управление, също ги събира заедно, но тя евентуално ще може да се направи на по-късен етап.


Обнадеждаващо е, че президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на не смята да бави процесите и вече обяви, че още

в понеделник свиква партиите за съставянето на нов кабинет.

Впрочем той така експедитивно постъпи и с насрочването на датата за изборите, както и за днешната дата за конституирането на Народното събрание. Това, че президентът бърза, според мен означава, че той е напълно готов със служебно правителство. Не казвам, че той умишлено води към такова решение, а че има пълна готовност да изпълни своите конституционни ангажименти.

Вярвам, че ще го направи без да му мигне окото.

Никой не може да предвиди как ще реагират българите при втори, бързи избори. Нямаме такъв прецедент досега за сравнение. Плюс това иде лято, хората са уморени и изтощени и имат нужда от почивка, все още вилнее зараза и т.н.. До тук стана ясно, че Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в получи доста повече гласове от очакваните и при един нов скорошен вот, може да вземе още повече, но това, разбира се, с категоричност не може да се твърди.
Без всякакво съмнение обаче в момента властта се търкаля по улицата. Въпросът е: може ли някой да я вземе от улицата или не.

Аделина Делийска
3024 0

Водещи новини