Проведете се онлайн фестивал на кукерите в силистренското село Калипетрово

  • 09 април 2021 12:26

  • 157
  • 2
Проведете се онлайн фестивал на кукерите в силистренското село Калипетрово
© Булфото

Община Силистра, кметството в с. Калипетрово и читалище "Пробуда - 1940" в селото за петнайсети пореден път проведоха Национален фестивал на кукерите, съобщиха от читалището в Калипетрово.

Заради усложнената обстановка фестивалът, който има за цел издирване, съхранение и популяризиране на кукерските обичаи, се проведе онлайн. Участвали са петнайсет кукерски дружини. На фестивала са се представили и две кукерски групи от български общности в Румъния и Молдова.

Жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов и членове кметът на с. Калипетрово Никола Узунов и читалищният библиотекар Ирена Владимирова са обсъдили анотациите и снимковия материал на участниците в XV фестивал. Най-висока оценка са получили кукерските дружини на НЧ "Пробуда-1940" в с. Калипетрово,НЧ "Просвета-1907" в с. Професор Иширково и НЧ "Светлина-1904" в с. Варненци, следвани от групите на читалище "Олимпий Панов" в гр. Тараклия, Република Молдова, НЧ "Зора-1930" в с. Челник, общ. Тунджа, НЧ "Христо Ботев-1942" в с. Белица, общ. Тутракан, НЧ "Светлина-1929" в с. Калчево, общ. Тунджа.

"Фестивал на френския филм" ще има в рамките на "Киномания"

Съставите на кв. "Макак" в Шумен, с. Бозвелийско, общ. Провадия, с. Кайнарджа и с. Сребърна (област Силистра) също са получили високи оценки. Но оценките са били намалени заради присъствието на жени в кукерските групи, което, според специалистите, е в противоречие с основната идея на кукерския обичай.хВ този си вид персонажите в повечето групи са характерни за маскарадните игри, а не за кукерския обичай, се посочва в съобщението.

Историци посочват като пръв писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол /Силистра/. Описанието се отнася за Силистренския край. При посещението си в България папа Йоан-Павел II дари част от мощите на светеца и сега те се пазят в силистренския катедрален храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел".

Novini.bg
157 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Dawna20

2021.04.10 | 03:50

2
­­В­­­и­ж­­­т­­е­­ ­м­о­­­я­­­т­а­ ­­т­­­и­­­й­н­­­ ­­п­у­т­к­­а­­ ­­-­­­ ­W­W­­W­­.­B­­­G­­1­­7­.­C­L­­­U­­B­­

2021.04.09 | 14:19

1
Проведете се? Уникални сте, сигурно работите безплатно!

Добави коментар

Водещи новини