Легендарният журналист Георги Коритаров почина

  • 06 април 2021 13:31

  • 47136
  • 0
Легендарният журналист Георги Коритаров почина
© Булфото (архив)

Легендарниятбългарски журналистГеорги Коритаров почина. Това съобщи във "Фейсбук" изпълнителният директор на тв Европа Георги Харизанов, в която Коритаров до последно води собствено предаване.

Доайенът на журналистиката ни напусна тази нощ на 61-годишна възраст. Коритаров ще бъде запомнен с острите си изказвания и непоколебимите си мнения. Той бе човек, който вярваше в силата и смисъла на словото.

По непотвърдена информация водещият е бил с коронавирус и усложнения. Георги Коритаров е бил вкасиниран с първа доза и в следващите дни е трябвало да му бъде поставена втора доза от ваксината срещу COVID-19.

Георги Коритаров: Правителството може сериозно да се разклати заради шпионския скандал

"Скъпи приятели,

Не знам как точно се съобщава такава вест. Не знам какво се казва, не знам как се проумява, не знам как се живее с нея. Вчера се смеехме в ефир. Днес разбирам, че повече няма да се видим. Няма да говорим. Няма да спорим. Няма да мислим заедно, да работим заедно, да четем и да пишем заедно.

Щастлив съм, че бях малка част от живота на този велик човек. И той от моя. Ще се опитам да се усмихвам всеки път, когато се сетя за него. Но едва ли ще успявам", съобщи Харизанов.

Кой беше Георги Коритаров?

Роден е на10 май1959г. вСофия. През 1979 г. завършва специалностславянска филология–сърбохърватски езиквСофийския университет „Климент Охридски“. По време на следването си става сътрудник наДържавна сигурност(ДС) под псевдонимаАлберт.

Коритаров владеесръбски, хърватски, руски, полски, английскиикитайски, ползва иалбански език.

С журналистика започва да се занимава от създаването навестник „Демокрация“като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в Радио „Свободна Европа“, където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“.

През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и телевизияБи Ти Вив рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.

От началото на 2005 г. Коритаров е вНова телевизияи Радио „Нова Европа“. По Нова телевизия води половинчасовотокшоу, наречено „Коритаров Live“, което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ (за известен период сутрешният блок на Нова телевизия е в непрекъсната надпревара за рейтинг със сутрешния блок на Би Ти Ви, чието лице еНиколай Бареков.)

Арменският геноцид скара Коритаров и Хекимян

На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Българският хелзинкски комитет из­лиза с дек­ла­ра­ция в не­го­ва за­щи­та.

От 2010 до края на януари 2018 г. работи втелевизия „ТВ плюс“.

От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа“.

Журналистът е носител и на множество награди и отличия.

годишната награда на президента на Радио „Свободна Европа“ и радио „Свобода“ за 2001 г. за „изключителен принос за отстраняването от власт наСлободан Милошевич“.

годишната награда на НАФТЕКС за „гражданска позиция“ – 2003 г.

годишната награда за „най-добър политически анализатор“ за 2003 г. на политически кръг „Мисъл“.

специалната награда на „Промедия“ в рамките на международния радио-телевизионен фестивал вАлбена– 2003 г. за „успешно съчетаване на радио и телевизионна журналистическа форма в предаването „Блиц“.

голямата специална награда на радио-телевизионния фестивал в Албена 2003 г. – участие в церемонията по връчването на годишните награди „Еми“ вНю Йорк.

годишната награда на Българска медийна коалиция (БМК) за цялостен принос за независимостта на медиите в България и утвърждаване на ценностите на гражданското общество.

Поклон пред паметта му!

Вижте и това видео на Коритаров от архива на Novini.bg:

Радина Лазарова
47136 0

Свързани новини

Водещи новини