Патриарх Неофит отправи обръщение за Третата неделя на Великия пост - Кръстопоклонна

04 април 2021 12:18

Патриарх Неофит отправи обръщение за Третата неделя на Великия пост - Кръстопоклонна
© Булфото
107 1

патриарх Неофитпатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на отправи днес обръщение към българите за Третата неделя на Великия пост - Кръстопоклонна, съобщиха от Българската патриаршия.

"Нашето великопостно пътуване към тържеството на Христовото Възкресение вече премина през две от спирките от своя свещен и спасителен за нас маршрут: Неделята на Православието и последвалата я Неделя на един от най-дивните светители и поборници на това чисто и свято Православие, светия и божествен Григорий Палама. Днес, в Третата неделя на Великия пост, светата Църква ни връща още по-назад - към времето, когато са се полагали началата на историята на спасението, изправяйки пред нашия духовен взор Честния и Животворящ Кръст - оръдието, чрез което Господ Иисус Христос е завоювал Своята славна и всехвална победа над врага на нашето спасение, дарувайки ни вечния и блажен живот", казва патриарх Неофитпатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на в своето обръщение.

Негово светейшество отбелязва, че някога средство за предаване на най-позорната смърт, но осветен от божественото съприкосновение, светият Кръст е сила и слава не само на победителя на смъртта и ада, нашия Господ и Спасител Иисус Христос, но и на цялата света Божия Църква, на всекиго от нас, които живеем и се спасяваме в майчинското й лоно, подражавайки на Богочовека в носенето на Кръста, както и Самият Той ни призовава, когато казва: "... който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва" (Марк 8:34).

"Като Господни ученици и Негови верни следовници, според силите си всички ние следваме повелята Христова, защото знаем, че Господ никому не възлага бреме, което да е непосилно. Така, носейки кръста си в уподобяването ни на Самия Христа, ден подир ден ние постепенно разпъваме на този кръст стария човек в нас, движейки се уверено по тесния път към портите на Царството Божие, което, отново по свидетелството на Христа, "от дните на Йоана Кръстителя до сега . . . бива насилвано, и насилници го грабят" (Мат. 11:12). И знаем, че за нас няма друг път, освен Кръстния път, понеже "всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса, в Неговата смърт се кръстихме" (Рим. 6:3), казва патриарх Неофитпатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

В своето обръщение Негово светейшество призовава: "Нека Кръстът Христов бъде винаги в умовете и сърцата на всекиго от нас. Нека той бъде в нашите молитви не само в днешния ден, но и във всички дни от земния ни живот, защото той е нашата пътеводна светлина: онзи сигурен, верен ориентир, който ни връща на пътя на спасението ни винаги, когато по един или друг начин, поради една или друга причина, поради слабост или немощ, поради изпитание или изкушение се отклоняваме от този път. Следвайки Кръста Христов, ние вървим безпогрешно по пътя на собствената си Голгота - към светлината и тържеството на Възкресението".

"Силата и славата на Честния и Животворящ Кръст Христов да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!", отправя благослов българският патриарх Неофитпатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

 

Novini.bg
107 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Veronicaa19

2021.04.10 | 03:53

1
­­В­­­и­ж­­­т­е­­ ­­­м­­о­­­я­­­т­а­­­ ­т­­­и­й­­­н­­ ­п­­­у­­т­к­­­а­­ ­­-­­­ ­­­W­­W­­­W­.­­B­­G­­1­7­­­.­­C­­L­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини